Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ


Ιερά Μονή Θεοβαδίστου Όρους Σινά, Αγίας Αικατερίνης




Εις τον τόπο ακριβώς αυτό όπου ο Μωυσής είδε το όραμα της Αγίας Βάτου ενώ ποίμαινε τα πρόβατα του Ιοθώρ, στους πρόποδες του ίδιου όρους στην κορυφή του οποίου ο Θεός του παρέδωσε αργότερα και το Νόμο, ευρίσκεται η Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, το αρχαιότερο εν λειτουργία Χριστιανικό μοναστικό καθίδρυμα με αδιάσπαστη ζωή δέκα επτά τουλάχιστον αιώνων, προ κάθε διαιρέσεως του Χριστιανικού Κόσμου, έχοντας μάλιστα κατά το παρελθόν παράλληλη επί αιώνες λειτουργία με τους αρχαίους Ελληνικούς και Αιγυπτιακούς ναούς και μαντεία, όλες τις φιλοσοφικές σχολές της ύστερης αρχαιότητας, τον Θεσμό των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπως επίσης και με τη μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας. Από τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους έως σήμερα διατηρείται εδώ αναλλοίωτος ο οικουμενικός ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της Μονής, καθώς δεν έχει γνωρίσει ποτέ σοβαρή καταστροφή ή βίαιη αλλαγή στην ταυτότητα του έμψυχου δυναμικού της, γεγονός το οποίο αποδεικνύει το λάθος πού έχουν οι έστω και σπάνιες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες Μονή έχει αποκλειστική σχέση με τη Ρουμανική, τη Ρωμαιοκαθολική, τη Ρωσική ή και με την Κοπτική παράδοση. Αν και η επίσημη ονομασία της είναι «Ιερά Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά», ανά τους αιώνες αναφέρεται και ως «Μονή του Αγίου Όρους Σινά», «Μονή της Παναγίας της Βάτου», «Μονή του Σωτήρος Χριστού», μεταγενέστερα δε και κατά κανόνα σήμερα: «Μονή της Αγίας Αικατερίνης».

Από τις μορφές των πλέον των εκατόν εβδομήντα Σιναϊτών Αγίων διακρίνονται για την καθολική τους αποδοχή σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, πέραν της Πολιούχου της Μονής Αγίας Αικατερίνης, οι Άγιοι: Ιωάννης ο συγγραφέας της περίφημης Κλίμακος, οι Αναστάσιοι, οι νηπτικοί Νείλος, Ησύχιος και Φιλόθεος, ο Γρηγόριος ο Σιναΐτης, που διέδωσε τη νηπτική παράδοση στο Σλαβικό κόσμο. Τέλος την ευλάβεια της Αγίας Αικατερίνης μετέφερε στη Δύση ο Άγιος Συμεών ο Πεντάγλωσσος.

Με την Ιερά Μονή Σινά, ως Κιβωτού του Χριστιανικού Κόσμου, πέρα από τα σημαντικά προσκυνήματα της Αγίας Κορυφής και της Αγίας Βάτου, συνδέεται ο Περίφημος Σιναϊτικός Κώδικας, το πληρέστερο και αρχαιότερο χειρόγραφο για την παράδοση του κειμένου της Βίβλου και κυρίως Διαθήκης η οποία είναι πλήρης. Η Βιβλιοθήκη της Μονής αποτελεί την πλουσιότερη Χριστιανική μοναστηριακή Βιβλιοθήκη στον κόσμο, και δεύτερη μετά την αντίστοιχη του Βατικανού, τουλάχιστον ως προς τα ελληνικά χειρόγραφα και παλαιά έντυπα. Μεταξύ των φορητών εικόνων που φυλάσσονται εδώ, περιλαμβάνονται οι περισσότερες και οι παλαιότερες σωζόμενες που εικονίζουν το Χριστό, την Παναγία, και άλλους Αγίους. Παράλληλα διαθέτει μία από τις διεθνώς σημαντικότερες και πλουσιότερες συλλογές Χριστιανικών κειμηλίων.

Στο πέρασμα των αιώνων όχι μόνον απλοί προσκυνητές, αλλά και μεγάλοι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες Ανατολής και Δύσης, προστάτευσαν τη Μονή, όπως η Αγία Ελένη, Πάπες και Πατριάρχες, ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, ο ιδρυτής του Ισλάμ Μωάμεθ, ο Σουλτάνος Σελίμ ο Α΄, η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, ο Μέγας Ναπολέων και άλλοι. Το ίδιο ενδιαφέρον εκδηλώνουν και σήμερα όλοι οι σύγχρονοι μεγάλοι ηγέτες.

Ο θρησκευτικός και ευρύτερα πνευματικός, πολιτιστικός της χαρακτήρας και η φιλανθρωπική της δραστηριότητα έχουν προσδώσει στην Ιερά Μονή Σινά ιδιαίτερη ακτινοβολία, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς των πιστών όχι μόνο του Χριστιανικού Κόσμου, αλλά και του Κόσμου των άλλων δύο μεγάλων θρησκειών της Βίβλου, του Ιουδαϊσμού, και του Μωαμεθανισμού.

Προσφάτως η Διεθνής κοινότητα δια της UNESCO, του πολιτιστικού φορέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, έχει εντάξει την Ιερά Μονή Σινά με όλα τα κινητά και ακίνητα μνημεία της, όπως επίσης και την ευρύτερή της περιοχή, στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Οι Σιναΐτες Πατέρες, από την ύστερη αρχαιότητα έως σήμερα, διακονούν αδιάλειπτα μία παράδοση φιλανθρωπίας, ασκήσεως και προσευχής. Διαβιούν διακριτικά και ειρηνικά με τους Βεδουΐνους κατοίκους της περιοχής, τους προσκυνητές και τους επισκέπτες, αφιερωμένοι στην προστασία της μεγάλης Σιναϊτικής Παραδόσεως, των Προσκυνημάτων, των Μνημείων της και των Μετοχίων της στην Αίγυπτο και το διεθνή χώρο. Με τον τρόπο αυτό, δια μέσου των αιώνων, διατηρείται ο χώρος αυτός ως ένας ιερός βιβλικός τόπος, όπου μέχρι σήμερα το νόημα των γεγονότων της Νομοδοσίας και όλης της Παλαιάς Διαθήκης, φωτίζεται και ερμηνεύεται με την εποχή της Καινής Διαθήκης στο πρόσωπο του Κυρίου Ιησού Χριστού, την τιμή προς τη Θεοτόκο, και όλους τους Αγίους, ιδίως δε προς την Αγία Αικατερίνα.








http://www.agia-marina.org/andros.html


 ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΟΥ ΦΊΛΕΣ, θα ήθελα να αντιγράψω και την ιστορία της θαυματουργής αγιας ΜΑΡΊΝΑΣ της ΑΝΔΡΟΥ,  διότι  εκεί αναφέρεται επίσης η αγια Αικατερίνη και η Αγια Παρασκευή.
όταν έχετε χρόνο, αξίζει η ιστορία , όπως αναγράφεταιι στον παρακάτω συνδεσμο:
http://www.agia-marina.org/andros.html



σε όλες τις εορτάζουσες , μαζί και χωριστά στην καθε μία, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!



Συνοπτικός Οδηγός

Χάρτης του Σινά

13 σχόλια:

  1. Καλησπέρα φίλη μου..πέρασα να σ'ευχαριστήσω θερμά για τις ευχούλες σου στο ιστολόγιό μου!πολύ ευγενικό εκ μέρους σου..εγώ δεν γνωρίζω ούτε το όνομά σου και αισθάνομαι άσχημα..γράψε μου αν θέλεις σε mail το όνομά σου..είσαι η μοναδική που δεν ξέρω το όνομα..η ανάρτησή σου σήμερα με συγκίνησε-παρόμοια ανάρτηση για την ζωή της Αγίας Αικατερίνης έχει ο Παύλος με την Μαριέτα απο το μπλόγκ Δημιουργία-Επικοινωνία-εαν θέλεις μπορείς να το επισκεφτείς να βρείς την ανάρτηση,έχουν κάνει αρκετές σήμερα!είσαι άνθρωπος κοντά στο Θεό κι αυτό σε τιμά ιδιαίτερα και με συγκινεί κι εμένα..σ'ευχαριστώ φίλη μου.πολλά φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπημένη μου Κate, ήθελα απο χθές να προλάβω τα χρόνια πολλά, δεν εβρισκα άλλο τρόπο, γιατι ούτε κι εγω εχω το mail σου!
      'οσο για τη δική μου γιορτή, αν δείς δίπλα στο blog μου στην κατηγορία:αγαπημένα γραπτά,εκεί που γράφει το θαύμα, μπορείς να το μαντέψεις! αλλιως θα ..περιμενεις λίγο, όχι πολύ..........
      ναι, θα περασω απο το μπλοκ που με στελνεις, ευχαρίστως! ε΄πισης σκεφτηκα οτι αφού στο όρος Σινά δεν μπορουμε να πάμε εύκολα, ίσως καπου που δεν γνωρίζουμε οπως πχ. στην ΑΝΔΡΟ.Όχι δεν εχω παει, αλλα συγκινηθηκα οταν ειχα διαβασει προ καιρου τη σελιδα που σας αναφέρω..Αξιζει η αφήγηση! φιλιά πολλά!πόλύχρονη, και,,,,,,,ναι είναι πολυ λιγότρες οι μέρες ως τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!ΦΙΛΙΆ!

      Διαγραφή
  2. Μόλις είδα στην προηγούμενη ανάρτηση-σου είχα αφήσει σχόλιο τότε-θυμήθηκα το όνομά σου Βαρβάρα μου..αισθανόμουνα αρκετά άσχημα που δεν θυμόμουνα το όνομά σου αλλά τώρα ok..σ'ευχαριστώ και πάλι φίλη μου..ένα όμορφο βραδάκι σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδες κι εγω που ..σήμερα τα πήρα με τη σειρά;, δεν θα χρειαζοταν ό,τι έγραψα προηγουμένως! ας όψεται....η τάξη!φιλια!

      Διαγραφή
  3. Σε ευχαριστούμε πολύ Βαρβάρα μου για όλες τις πληροφορίες που μας έδωσες για την Αγία. Να'σαι καλά!
    Καλή εβδομάδα εύχομαι ολόψυχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επίσης καλή και ευλογημένη εβδομάδα με γιορτές γνωστές και άγνωστες!γιατι...ναι έχει αυτη η βδομάδα, οπως και καθε μια!και να ξέρεις οτι περνω πολυ συχνά εστω κι αν δεν αφήνω σχόλια σε αναρτήσεις που θάπρεπε! φιλια airis! μου!

      Διαγραφή
  4. Αγαπημενο μου αδέρφι... η αγαπη σου για καθε τι που εχει σχεση με το θρυσκευτικό μας συναίσθημα με κανει καθε φορα που έρχομαι εδώ εκτος το να μαθαίνω και να διαβαζω για βίους και ιστορίες Αγίων..να γαληνευω και να παιρνω κουραγιο και δύναμη .. οτι παντα υπαρχει κάποιος εκει ψηλα που μας βλέπει και μας προσέχει και οτι όλα γίνονται για καποιον λόγο... για την Αγία Αικατερίνη στο όρος Σινα. μεγαλη η Χάρη της δεν ηξερα οτι ήταν οτι ειναι τόσο αιώνων Μοναστήρι.. σε ευχαριστούμε που το μοιραστικες μαζί μας.. ευχαρστώ και για τις ευχές σου αγάπη μου φιλακια παρα πολλααααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στο κοριτσάκι σου! να το χαίρεστε να ομορφαίνει την ζωή σας και τις ζωέςτων γύρω της!Αγαπημενη μου αδερφούλα, αν μπορούσα κάθε μέρα θα εβαζα τον βίο του ΑΓΙΟΥ, αλλα υπάρχουν ΄τοσα μπλοκ που σίγουρα μπορούμε να βρουμε αγιολογια εκει! επισης να ξερεις βλεπω συχνα τη σελίδα: ματιά.gr, είναι όλα τόσο κατανοητά, απλα ήθελα να μοιραστω κατι διαφορετικό και μπορω να πώ πως δεν περιμενα σχόλια!
      αλλα απο την άλλη ήθελα να ευχηθώ στις ΚΑΤΕΡΙΝΕΣ που πέρασαν απο τη ζωή μου και σε όσες θα ερθουν! πολλά φιλιά, χρόνια πολλά και παλι!!!

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ για την σελιδα... ματιά... θα την εχω υπόψιν μου αν θελω να ψαξω για οτι με ενδιαφερει.. σε ευχαριστώ..πολύ να μας ζήσουν οι Κατερινες όλου του κόσμου..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χρονια πολλά σε όλες τις εορτάζουσες.. ωραίο ποστ, καλή μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλή εβδομάδα, Βαρβάρα μου!! Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α!πηγε Τρίτη ως να το δώ, αλλα δεν πειραζει! πολυ όμορφη η βολτα που μας προσέφερες! να είσαι καλά! καλη συνεχεια στην εβδομάδα! οι φωτ. πανεμορφες!(ξεχασα να σου το γραψω).φιλιά

      Διαγραφή