Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Αναδημοσίευση


Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης"

falasarna_xania2.jpg

Η παραλία στα Φαλάσαρνα
Φωτογραφία του Αλέξανδρου Ρονιώτη
«Προχωρούν στην υδρόλυση των χημικών στα ανοικτά της Μεσογείου την Κυριακή 27 Απριλίου», «Οι συντονιστές της επιχείρησης δεν έχουν απάντηση για το τι ζημιά θα προκληθεί στη Μεσόγειο αν κάτι δεν πάει καλά. Δεν έχουν -όπως οι ίδιοι παραδέχονται- εκτιμήσεις ρίσκου για άνθρωπο και θάλασσα», διαβάζω σε εφημερίδες, sites και στη τηλεόραση.
Και σκέφτομαι, προχωρούν! Ποιοι προχωρούν; Πώς προχωρούν; Γιατί κάποιοι αποφασίζουν για εσένα, χωρίς εσένα;
«Στην Ελλάδα ζεις! Γιατί σου φαίνεται περίεργο; Συνήθισε το!» μου απαντούν. Πόσες φορές δεν σας έχουν δώσει την ίδια απάντηση; Το θέμα είναι πως τον τελευταίο καιρό η συγκεκριμένη, έχει αρχίσει να μ ενοχλεί. Όταν ακούω κάποιον να εκφράζεται έτσι, αισθάνομαι την ανάγκη να φωνάξω: « Φτάνει! Όχι άλλο κάρβουνο!». Συγχωρέστε τον αυθορμητισμό μου!
Απλώς αναρωτιέμαι, γιατί πρέπει απλά να αποδέχεσαι πως έτσι είναι τα πράγματα, δεν αλλάζουν και το μόνο που μας απομένει είναι να συνηθίσουμε; Και τώρα θα σκέφτεστε πώς ο συγκεκριμένος συνειρμός μπορεί να συνδεθεί με το θέμα των χημικών στη Συρία; Θα σας εξηγήσω!
Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες κινητοποιήσεις του νησιού σχετικά με τα χημικά και έπειτα από το μεγάλο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στο Αρκάδι, συνειδητοποίησα πως εμείς, οι Κρητικοί, δε συνηθίσαμε και απ ότι φαίνεται δεν έχουμε σκοπό να συνηθίσουμε σ αυτό τον τρόπο σκέψης. Είδα παιδιά, γονείς, παππούδες, μαθητές, φοιτητές, να αγωνιούν, να βγαίνουν στους δρόμους, να συσπειρώνονται γύρω από ένα κοινό σκοπό και να προσπαθούν με τον δικό του τρόπο ο καθένας, να στηρίξουν αυτή τη προσπάθεια - αυτόν τον αγώνα καλύτερα - για να προστατέψουν τον τόπο που μεγάλωσαν, φοίτησαν, τον τόπο που ζουν και αγαπούν.
Η Κρήτη έδωσε απ την αρχή δυναμικό παρόν. Ήταν και είναι εδώ για να υπενθυμίσει σε αυτούς που εσκεμμένα ξεχνάνε, πως με ομαδικότητα και αλληλεγγύη τίποτα δεν είναι αδύνατο.
Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα μας. Το σπίτι μας. Είναι το περιβάλλον που μεγαλώσαμε και θέλουμε να μεγαλώσουν και τα παιδιά μας στο μέλλον. Γιατί να μας στερούν αυτό το δικαίωμα;
Πολλοί αναρωτιούνται και τι θα καταφέρει κανείς με διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, αφού στο τέλος το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο! Ο Καζαντζάκης είχε πει: «Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω», και είχε δίκιο. Ο καθένας μας χωριστά έχει χρέος ή καλύτερα τη δυνατότητα να αφήσει αυτόν τον τόπο λίγο καλύτερο απ ότι τον βρήκε.
Και ίσως αυτή η συγκυρία, αν και άσχημη, να είναι η καλύτερη ευκαιρία! Μπορεί η κατάσταση που υψώνεται μπροστά μας να φαίνεται άλυτη, δύσκολη ακόμα και ακατόρθωτη, το σημαντικό όμως είναι ότι ακόμα και αν δεν καταφέρουμε να σταματήσουμε τα σχέδια των «μεγάλων», θα έχουμε κάνει το χρέος μας. Ή τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει.
Δεν θα αναφερθώ στη σιωπηλή στάση που κράτησαν τα ΜΜΕ ή καλύτερα τα συστημικά ΜΜΕ μιας και σκοπός των δικών μου σκέψεων είναι να τονίσω τη σημασία του -μαζί-. Η έννοια του -μαζί- είναι κάτι που πρέπει να δουλέψουμε αν θέλουμε να προχωρήσουμε και να εξελιχτούμε.
Κλείνοντας σιγά σιγά, αυτό που θα προτρέψω τον καθένα από μας να κάνει είναι, αυτή τη Κυριακή, μαζί με φίλους και συγγενείς, να δώσουμε ακόμα μια φορά δυναμικό παρόν, αυτή τη φορά στα Σφακιά, δίνοντας έτσι την απάντηση σε όλους αυτούς, που στο βωμό των συμφερόντων, αδιαφορούν για τη ζωή, το περιβάλλον και τους συνανθρώπους τους.
Ο καθένας από μας αγαπάει αυτόν τον τόπο και τον έχει συνδέσει με όμορφες αναμνήσεις, στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε ακόμα καλύτερες για το μέλλον!
Μη διστάσετε!
«Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: "Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;" Πολέμα!»
Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική

Εμμανουέλα Φασομυτάκη

.......................................................................................................................................................................

Έτοιμο να αρχίσει την υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο το Cape Ray

Η Κρήτη φωνάζει πως δεν θέλει τα χημικά στις θάλασσές της. Την ίδια ώρα όμως οι διεθνείς παράγοντες επισπεύδουν -με διάφορα τεχνάσματα- την υδρόλυση των χημικών αποθεμάτων της Συρίας στη Μεσόγειο..
Ενώ τα μέχρι τώρα γνωστά χρονοδιαγράμματα έκαναν λόγο για συγκέντρωση του πλήρους φορτίου πριν ξεκινήσει η διαδικασία της υδρόλυσης στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray, το τελευταίο 24ωρο τα τηλεγραφήματα και τα ρεπορτάζ Αμερικανικών και Ρώσικων πρακτορείων αναφέρουν πως αξιωματούχοι ζητούν να ξεκινήσει άμεσα η υδρόλυση των χημικών. Tο πρακτορείο Ιτάρ τας σε εκτενές ρεπορτάζ που μετέδωσε ανέφερε πως αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία της υδρόλυσης και να αρχίσει άμεσα, ενώ λίγες ώρες μετά και το πρακτορείο ΑΝΣΑ με τηλεγράφημά του έκανε γνωστό πως το πλοίο Cape Ray είναι έτοιμο για την .. αποστολή του.
Το ρεπορτάζ του ΑΝΣΑ αναφέρει πως το "γκρίζο θηρίο" μήκους  200 ​​μέτρων είναι ακόμη αγκυροβολημένο στη ναυτική βάση Ρότα της Ισπανίας. Στην "κοιλιά" του φέρει τους δύο αντιδραστήρες, της χημικής απορρύπανσης. Πάνω του ζει και κινείται δύο και πλέον μήνες ένα πλήρωμα από περίπου 60 άτομα, που απαρτίζεται από αμερικανούς στρατιώτες κι επιστήμονες της στρατιωτικής βάσης Edgewood του Χημικού Βιολογικού Κέντρου των ΗΠΑ. Το πλοίο είναι έτοιμο να σαλπάρει με προορισμό το λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας, όπου θα παραλάβει τα αποθηκευμένα χημικά φορτία και στη συνέχεια θα αρχίσει την καταστροφή τους στο θαλάσσιο σημείο που έχει επιλεγεί".
Η αναφορά του πρακτορείου για το σημείο της υδρόλυσης είναι ως συνήθως ασαφής.
Την ίδια ώρα το Ρωσικό Πρακτορείο Ιταρ Τας αναφέρει: "Σε συνθήκες, όπου ένοπλοι μπλοκάρουν την πρόσβαση σε μία από τις θέσεις αποθήκευσης χημικών  στη Συρία , η καταστροφή των χημικών όπλων που μεταφέρονται έξω από τη χώρα μπορεί να αρχίσει ήδη από τώρα . Αυτό δήλωσε ευθαρσώς ο διευθυντής του τμήματος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για την ασφάλεια και τον αφοπλισμό.. "Είναι μια ιδέα που εκφράστηκε ήδη κι εξετάζεται , " δήλωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ , χωρίς να διευκρινίζει από που προέρχεται η πρόταση αυτή".
Το ακόμη πιο ενδιαφέρον σκέλος του τηλεγραφήματος είναι ότι ενώ επισήμως οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν φτάσει σε επίπεδα Ψυχροπολεμικής περιόδου, την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι των δύο πλευρών έλαβαν μέρος στις μυστικές διαβουλεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πορεία της επιχείρησης υδρόλυσης των χημικών της Συρίας κι έθεσαν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη Bashar Jaafari είπε στο ITAR - TASS ότι όλα τα χημικά όπλα είχαν καταστραφεί ή μετακινηθεί εκτός της χώρας , με εξαίρεση εκείνα που είναι αποθηκευμένα σε μια εγκατάσταση κοντά στη Δαμασκό που περιβάλλεται από ενόπλους. Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι οι συριακές αρχές μαζί με την αποστολή του ΟΗΕ - OPCW εργάζονταν εκεί για να τα πάρουν όσο το δυνατόν συντομότερα .
Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν μονότονα ότι χρειάζονται 60 μέρες για να ολοκληρωθεί η υδρόλυση, αλλά οι προθεσμίες (αν τηρηθεί το χρονικό όριο μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν ... βγαίνουν. Εκτός κι αν πράγματι η υδρόλυση ξεκινήσει άμεσα.
Αναφορικά με το πλοίο του .. πειράματος της Μεσογείου, τα βίντεο που κυκλοφορούν πλέον είναι όλο και πιο αναλυτικά και στο τέλος τους φροντίζουν πάντα να μας θυμίσουν ότι τα χημικά όπλα .. σκοτώνουν αθώους στη Συρία αλλά η υδρόλυση -αν και πειραματική μέθοδος και χωρίς μελέτες ρίσκου για άνθρωπο και θάλασσα- δεν θα μας βλάψει στο ελάχιστο.
 ...........................................................................................................................................................................
 

Πράσινη επανάσταση στην Κρήτη ενάντια στα χημικά της Συρίας

Από τις 6 Γενάρη, όπου κι έγινε η πρώτη δημοσίευση στα χρονικά για το ζήτημα, στα Χανιώτικα Νέα μέσω ενός  τοπικού δημοσιογράφου, ο οποίος από πείσμα κράτησε το θέμα ζωντανό στις καρδιές μας, ο τοπικός Κρητικός τύπος ασχολείται καθημερινά με την Πράσινη Επανάσταση των Κρητών ενάντια στην υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Από τις 6 Γενάρη έως σήμερα, οι Κρήτες κι ο Κρητικός Τύπος, μέσα από μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις χιλιάδων Κρητών, βροντοφωνάζουν καθημερινά το «Όχι».
Από τη Σούδα (9/3) και το ιστορικό Αρκάδι (23/3) έως την εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), δήμαρχοι, πολίτες, πανεπιστημιακοί, δικηγορικοί κι οδοντιατρικοί σύλλογοι, ψαράδες, φοιτητές, μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, εκπαιδευτικοί, κι αγανακτισμένοι παπάδες ξεσηκώθηκαν ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ, Ρωσία και του διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
Μέλη της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου», από το περήφανο νησί της Κρήτης, καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση, από την κυβέρνηση ή κάποιον άλλο οργανισμό, για το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η υδρόλυση και κάτω από ποιες συνθήκες.
Μέλη της κίνησης από ολόκληρη την Κρήτη, ανάμεσά τους και πανεπιστημιακοί καθηγητές, όπως ο κος Γιδαράκος και κος Πισσίας, από το Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Κρήτης αντίστοιχα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως έχει απαγορευθεί κάθε παρακολούθηση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ή τηλεμετρική αναμετάδοση της διαδικασίας κι αυτό εγείρει σημαντικά ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά ερωτήματα.
Πανικός φωλιάζει στις ψυχές όλων των Κρητών καθώς, σύμφωνα με νομικούς εκπροσώπους της κίνησης πολιτών, οι Αμερικανοί έχουν φροντίσει ώστε σε περίπτωση ατυχήματος, κατά τη διάρκεια της υδρόλυσης ή μεταφοράς των αποβλήτων, να μη φέρει νομικές κι οικονομικές ευθύνες το αμερικανικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού το οποίο έχει αναλάβει την εξουδετέρωση και κατ’επέκταση οι Η.Π.Α.
Ο Γιώργος Σμπώκος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε θέματα Δικαίου Περιβάλλοντος, αναφέρει πως «υπάρχει νομικό κενό για τα χημικά της Συρίας». Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα;
Την ίδια ώρα που χιλιάδες Κρήτες παραβρέθηκαν στην εν πλω διαμαρτυρία στα Σφακιά (27/4), περισσότεροι από 500 Κρήτες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αντεθνικές κι εγκληματικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Κανένα Αθηνοκεντρικό κανάλι δεν ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση αυτή. Μόνοι οι δημοσιογράφοι ήδη ασχολήθηκαν με το θέμα αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δε χρηματίζονται. Ποιοι είναι όμως αυτοί που χρηματίζονται και δεν μιλούν; Τι συμβαίνει με τους επιστήμονες;
Ο τύπος γενικότερα στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το μείζονος σημασίας αυτό ζήτημα. Πώς θα γινόταν άλλωστε να ασχοληθούν με σημαντικά ζητήματα, όπως το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής, την ιδιωτικοποίηση των παραλιών της χώρας μας κι άλλα πράσινα ζητήματα, τα οποία έχουν κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο, εν’όψει των επικείμενων εκλογών; Οι πολίτες φοβούνται ότι πολλά μέλη θ’αποχωρίσουν από τις κινητοποιήσεις με την πάροδο των εκλογών, καθώς από τον χώρο της πολιτικής τους προσέγγισαν στην προσπάθειά τους να εξαργυρώσουν ψήφους.
 «Μας λένε να σιωπούμε και να μην αντιδρούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευγενία Τσατσάκη, μέλος της κίνησης πολιτών στο συντονιστικό Ηρακλείου, για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και τα Υπουργεία. «Δεν έχει γίνει καμία μελέτη περιβαλλοντικών ρίσκων κι επιπτώσεων», συμπληρώνει με απογοήτευση, δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει διαφάνεια στην ενημέρωση τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο κι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εκτός Κρήτης».
Σε δήλωσή του σε ομογενειακή εφημερίδα ήδη από τον Ιανουάριο, ο κος Αντώνης Τσουρδαλάκης από τη Μελβούρνη, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, εξέφρασε την «αντίθεση κι αγανάκτησή του για την προτεινόμενη και μυστικά σχεδιαζόμενη καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κρήτης» και καταδίκασε τις εγκληματικές, επικίνδυνες κι απαράδεκτες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης.  Όμως έκτοτε μειωμένες ήταν οι κινητοποιήσεις της Ομογένειας.
Την θανάσιμη κι εγκληματική αδιαφορία τόσο του ελληνόφωνου Τύπου όσο και της ελληνικής κυβέρνησης καταδικάζει επίσημα και η φοιτητική ομάδα Κοινωνικών Λειτουργών του πανεπιστημίουRMIT στην Μελβούρνη καθώς κι εκπρόσωποι της «Κίνησης Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου» εδώ στη Μελβούρνη.
Οι Κρήτες καλούν τους ομογενείς να συμπαρασταθούν έμπρακτα στις κινητοποιήσεις τους και να βοηθήσουν να μη γίνει σκουπιδότοπος αποβλήτων, πυρηνικών και χημικών η Μεσόγειος. Πρέπει να σπάσει επιτέλους ο κλοιός της σιωπής και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό να δώσουν στο ζήτημα τη δέουσα σημασία που του αρμόζει.
Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, ήδη σε δελτίο τύπου από τις 6 Φεβρουαρίου, δηλώνει πως «η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης διαμαρτύρεται έντονα για την έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης όλων των πολιτών της χώρας μας, κυρίως δε των κατοίκων της Κρήτης, για το εν λόγω μεγάλο και σοβαρό θέμα, κι εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για το θλιβερό αυτό γεγονός».
Σε ομιλία του στη Σούδα στις 9 Μαρτίου, ο παπά-Ανδρέας από τα Ανώγεια, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα λέγοντας πως «Από το Ακρωτήρι των Αγώνων υψώνουμε το λάβαρο της Παγκρήτιας Αντίστασης απέναντι στα σχέδια του χημικού θανάτου», και καλώντας τον Κρητικό λαό ν’απέχει από τις ευρωεκλογές, ακολουθώντας το παράδειγμα της ακριτικής Γαύδου.
Παρακινήστε άτομα που γνωρίζετε στον καλλιτεχνικό χώρο να ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας. Ένας ολόκληρος λαός κατέβηκε στους δρόμους. Κανένας να μη μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι φωλιάζει στις ανυπότακτες καρδιές των Κρητών απανταχού γης: «Ήθελαν να μας βρουν ανοχύρωτους κι απροετοίμαστους. Μας βρήκαν όμως αποφασισμένους».

Κίνηση Πολιτών ενάντια στην «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου - Μελβούρνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου