Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!
Κ Α Λ Ο       Μ Η Ν Α !!!

 Εδώ μπορείτε να διακρίνετε καθαρά το μικρά μπλέ λουλουδάκια (μη με λησμόνει)

μια αντιγραφή απο την εφημερίδα: http://www.patris.gr/articles/97206?PHPSESSID=#.UyNTi87ruVE


 όπου υπάρχει αφιέρωμα

Απ’ όλα τ' άνθη του αγρού που έχω μαζεμένα

ένα μονάχα αγαπώ, γιατί θυμούμαι εσένα!

Δεν είναι τριαντάφυλλο, δεν είναι ανεμώνη

είναι λουλούδι ταπεινό: το λέν’ «μη με λησμόνει!»

(Από λεύκωμα δεσποινίδας)


Η παράδοση αναφέρει ότι, όταν ο Θεός έπλασε τα λουλούδια, χάρισε στο καθένα τ' όνομά του. Ελησμόνησε όμως ένα που βρισκόταν στην όχθη ενός ρυακιού. Το λησμονημένο γαλανό λουλουδάκι φώναξε : «Μεγάλε Πατέρα, σ’ όλα τα λουλούδια χάρισες ένα όνομα. Εμένα γιατί με ξέχασες; Χάρισέ με στην αγάπη».

Εκείνος τότε αποκρίθηκε: «Έχεις δίκιο, δεν πρέπει να λησμονηθείς και από τώρα θα σε λένε “μη με λησμόνει”».

Ένας άλλος ξένος θρύλος μνημονεύει ότι στις όχθες κάποιου ποταμού, όπου είχε φυτρώσει ένα γαλάζιο λουλουδάκι, περπατούσε ένα ερωτευμένο ζευγαράκι. Ξαφνικά η κοπέλα αντίκρισε το όμορφο λουλουδάκι στους γκρεμνούς της όχθης και το πόθησε. Ο νέος χωρίς να πει τίποτε έτρεξε να της το φέρει. Το έκοψε, αλλά γλίστρησε κι έπεσε στο νερό του ποταμού. Παρά τις προσπάθειές του δεν μπόρεσε να σωθεί. Η κόρη με λαχτάρα και θρήνους αγνάντευε το χαμό του. Κι ο νέος που πνιγότανε κατόρθωσε να πετάξει στην αγαπημένη του το γαλάζιο λουλουδάκι που κρατούσε στα χέρια του, με τα στερνά του λόγια «μη με λησμόνει!».

Έτσι η μυοσωτίς, λόγω της ομοιότητας των φύλλων με αφτιά ποντικού, έμεινε με το διεθνές όνομα «μη με λησμόνει» - μεταφραστικό δάνειο από τα γαλλικά ne m’ oubliez pas, τα αγγλικά forget me not, τα γερμανικά vergissmein nicht κ.α.

Από την αρχαιότητα μέχρι τους νεώτερους χρόνους πουθενά δεν αναφέρεται όνομα που να σχετίζεται η μυοσωτίς με τη φράση αυτή. Η Μυοσωτίς ή Μυοσώτη ή Μυόσωτον των αρχαίων και του Μυός ώτα του Διοσκουρίδη μάλλον αναφέρονται σε είδος παριεταρίας.

Το γένος μυοσωτίς της οικογένειας των Βοραγινιδών (Borragiraceae) περιλαμβάνει 40 περίπου είδη, ιθαγενή των ευκράτων χωρών, ιδίως Ευρώπης και Αυστραλίας. Είναι φυτά ποώδη, μονοετή ή πολυετή, τριχωτά, πολύκλαδα, με άνθη μικρά κυανά, ρόδινα, λευκά ή κίτρινα σε βοστρυχόμορφα κύματα (ταξιανθίες ανά δύο). Το κυανίζον χρώμα των βοστρύχων σε φυτοστοιχίες έχει ελκυστική εμφάνιση και αποτελούν ωραία σύνθεση, όταν καλλιεργούνται ανάμικτα με υακίνθους, τουλίπες και πανσέδες.

Από τα 14 είδη της Ελληνικής χλωρίδας, η μυοσωτίς ή ελοχαρής (Myosotis palustris ή M. Scorpioides L.) είναι γνωστή, ως «μη με λησμόνει». Πόα πολυετής, 10-60 εκ., με βλαστό έρποντα και παραφυάδες που ριζοβολούν και φύλλα προμήκη ή λογχοειδή, φυτρώνει κοντά στα ρυάκια και στους ποταμούς, σε τελματώδεις θέσεις. Ανθεί Μάιο – Σεπτέμβριο.

Το σεμνό και γαλάζιο αυτό λουλουδάκι, μικρό και άοσμο, δεν αγαπήθηκε στη χώρα μας. Υπάρχει μόνο για το ωραίο όνομά του. Στη Δύση ποιητές και τραγουδιστές το έψαλαν, σαν σύμβολο πιστής αγάπης. Ένα γαλλικό τραγουδάκι (σε ελεύθερη μετάφραση) λέει : “Μη με λησμόνει, είναι το όνομα ενός λουλουδιού” μη με λησμόνει, είναι η επιθυμία της καρδιάς μου!».


Στη δεύτερη φωτογραφία προσέξτε τις δύο πεταλούδες, μια που πετά και μία στο κέντρο λίγο δεξιά!Ο τόπος ήταν γεμάτος πεταλούδες, ίσως επειδή...ήμουν στο αγαπημένο μου χωριό!


Για όσες /ους  φίλες /ους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο της φίλης μας Μαρίας : Δεν χρειάζεται να πλέξω εγκώμιο για τον άνθρωπο ΜΑΡΊΑ, μας είναι γνωστό και απο άλλοτε! ΄Τόσο για τις γνώσεις της που μπορεί και τις μεταφέρει όσο και την ψυχή της που δεν μπορεί να ζωγραφιστεί!
'Ομως αυτή τη φορά είχαμε την ευκαιρία τα μαθήματα να γίνουν με θέα τα έργα της, αφού η έκθεση βαστούσε ακόμα στην συμπρωτεύουσα.
Αυτές λοιπόν τις εικόνες τις χαρίζω στην  αγαπημένη μου Μαρία που δεν πρόλαβε να σεργιανίσει στην παραλία!
                     Αλλά και σε όλες και όλους εσάς που κάπου κάπου σας φέρνει ο δρόμος απο δώ!


     Αγαπημένες μου φίλες, αγαπημένοι μου φίλοι,
να είστε πάντα καλά!
 Κ Α Λ Ο   Μ Η Ν Α !!!

 η ζωή έχει χρώμα!pnoestexnis.blogspot.com/‎ http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%80%CF%81%CE%AF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82

20 σχόλια:

 1. Καλημέρα! Καλό μήνα!!! Ευχαριστούμε για τις όμορφες φωτό και τις πληροφορίες που μας έδωσες. Σ'ευχαριστώ και για όσα λες για μένα Βαρβαρούλα. Χάρηκα που ήσουν μαζί μας!!! Πολλά πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΄Ακουσα πως δεν προλάβαινες και έκανα μια βόλτα για σένα!Και εύχομαι καποια φορά χωρίς άγχος να απολαύσεις αυτή τη διαδρομή μαζί με μια βόλτα με το καραβάκι! πολλά φιλιά, καλό σου μήνα!!!

   Διαγραφή
 2. Καλό μήνα Βαρβάρα μου με όλη την λουλουδένια σου ανάρτηση και τα μικρά αυτά λουλουδάκια . Χαίρομαι που πήγες στη Μαρία , είναι μαγικά τα χέρια της και η ίδια ένα σπουδαίο κορίτσι .
  Να χαμογελάμε φιλενάδα μου γιατί έχουμε δώρο πολύτιμο , τη ζωή μας .
  Σε γλυκοφιλώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η ΖΩΉ είναι ενα δώρο που συχνά το ξεχνάμε! σωστά το θέτεις και συμφωνώ με όσα λες!
   καλό σου μήνα!πολλά φιλάκια!!!

   Διαγραφή
 3. Καλό και ευλογημένο μήνα να έχεις, γεμάτο ομορφιές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ΄ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κατερίνα μου, χαίρομαι όταν περνάς αν και δεν ανταποδίδω συχνά τις επισκέψεις μου, όμως κατα διαστήματα τα διαβάζω όλα, όσα έχω χάσει!!!!ανταπιδίδω τις ευχές, με υγεία και χαμόγελα!!!! ΆΛΛΩΣΤΕ ειναι ο μήνας της ΛΑΜΠΡΗΣ, πρέπει να μπούμε στο κλίμα!φιλιά πολλά!!!

   Διαγραφή
 4. Δεν θα πρέπει να υπάρχει λουλούδι στην πλάση με πιο όμορφο όνομα: μη με λησμόνει!!!
  Καλό μήνα Βαρβάρα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Στράτο κι εγώ το έχω σκεφτεί έτσι! αν και τόσο μικροσκοπικό, δεν του λείπει τίποτα!
   Ο ΄Υψιστος φροντίζει για όλα!
   καλό σου μήνα!

   Διαγραφή
 5. Καλό μήνα, Βαρβάρα μου!
  Διάβασα με ενδιαφέρον τις πληροφορίες για το μικρό και όμορφο ανθάκι. Δεν τις ήξερα!
  Φιλάκια πολλά σου στέλνω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επίσης φιλάκια και ευχές μικρή μου φιλενάδα! σε διάβασα και σήμερα αλλα χωρίς σχόλιο!
   ΝΑ ΕΊΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΆ!!!!

   Διαγραφή
 6. Καλό μήνα άγγελέ μου!
  Τρέχω να δω τον σύνδεσμο από το σεμινάριο!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλό μήνα αγαπημένη μου Αριστέα μου!!
  Φιλια πολλα!!!Εισαι στη σκέψη μου, αφου δεν προλαβαίνω να αφήνω στίγμα στα σχόλια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. καλό μηνα..μας λουλουδιασες.. μας γέμισες χρώμα... !!! νασαι καλά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. σ΄ευχαριστώ Λαμπρινή μου! Γιαυτο, σκέφτομαι η ακριβώς επόμενη αν'αρτηση, να έχει κατι απο χρώμα!
   καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου!!!!φιλιά πολλά!!!!

   Διαγραφή
 9. Καλά πότε περίμενα να έρθω στο σπιτικό σου αδέρφι να σου πώ καλό μηνα;; οπου νάναι θα τελειώσει και εγώ ακομα να έρθω.. ειμαι απαράδεχτη.. μπορεί να τα είπαμε .. αλλά εδώ ούτε που πάτησα.. δεν δικαιολογούμε... αλλα Βαρβαρούλα μου... μου εσύ με την καλή σου την καρδιά. σνιφφφφ .....άσε που δεν είχα δεί και το όμορφο μπλέ λουλουδακι .. μη με λησμόνει... μόνο ακουστα το είχα..ΚΑΛΌ ΜΗΝΑ να έχεις γλυκιά μου εστω με 6 μερες καθυστέριση... έχεις την αγάπη μου και τα φιλιά μου.. τα λέμεεεεεεε!!!.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. όχι , όχι δεν τελειώνει!!! ακόμα είναι στην πρώτη του βδομάδα, αλλα προχωρά τόσο γρήγορα!Ξημερώνει και βραδιάζει χωρίς να μας είναι αρκετό το ενδιάμεσο του χρόνου!
   φιλάκια πολλά!!!αυτό μόνο, για σήμερα!!!!

   Διαγραφή
 10. Καλό μήνα καλή εβδομάδα!!! Όμορφες φωτό Φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. επίσης Κατερίνα μου, καλό μήνα! με υγεία!
   φιλιά πολλά!!!

   Διαγραφή
 11. Λέει η Ρούλα ότι άργησε... αμ εγώ? χαμπάρι δεν είχα πάρει αυτή την ανάρτηση!!!
  Καλό μήνα λοιπόν, Βαρβάρα μου, έστω και τώρα!
  Χαίρομαι που πέρασες τόσο όμορφα στο σεμινάριο της Μαρίας μας.

  Πολύ ωραίο το ταπεινό «μη με λησμόνει»!!
  Να προσθέσω ότι το myosotis έχει γίνει το σύμβολο της Εταιρείας Alzheimer. Συμβολίζει την απώλεια της μνήμης, ένα εκ των συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ, και μας προσκαλεί να μην ξεχνάμε τα άτομα με αυτή την ασθένεια και τους δικούς τους που τους φροντίζουν.

  Είναι επίσης το σύμβολο της διεθνούς ημέρας των εξαφανισμένων παιδιών (25 Μαΐου). Στο Βέλγιο, κάθε χρόνο τέτοια μέρα μοιράζονται καρφίτσες, αυτοκόλλητα και σακουλάκια με σπόρους του φυτού με στόχο να ενθαρρύνεται ο πληθυσμός να σκέφτεται τα παιδιά που έχουν εξαφανιστεί σ’ολόκληρο τον κόσμο και να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης προς τους γονείς που είναι χωρίς νέα από τα χαμένα τους παιδιά.

  Πολλά φιλάκια και καλό ξημέρωμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πόσο σημαντικό το σχόλιό σου αγαπημένη μου Μαριάννα για όσα δεν γνώριζα!
   σε ευχαριστώ!!!
   πολλά φιλιά!!!

   Διαγραφή