Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Καλό μήνα !


  Αγαπημένες μου φίλες
  αγαπημένοι μου φίλοι
  Το σημερινό θέμα είναι τελείως διαφορετικό από όσα σας έχω συνηθίσει!
  Θα ήθελα να αφιερώστε (όταν έχετε) λίγο από τον χρόνο σας και να διαβάστε και να δείτε τις παραπομπές που παραθέτω.
   Θα σας παρακαλούσα δηλαδή να τις δείτε και μετά να γράψετε αν θέλετε σχόλιο!
   Έχουν τη σημασία τους!
...................................................................................................................................................

 Η εικόνα της Αγ.Βαρβάρας , βρίσκεται σε κεντρικό ναό του τόπου, όπου συχνά θα ακούτε τα τελευταία χρόνια για τα εν λόγω μεταλλεία!Τα περιγράμματα είναι φτιαγμένα από τα διάφορα είδη ορυκτών της περιοχής.
.........................................................................................................................................................
   Η ΓΈΝΝΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΘΆΝΑΤΟΣ είναι δυο από τα γεγονότα -θαύματα που...όλοι πιστεύουν πως ανήκουν στην δικαιοδοσία του ΘΕΟΎ!
 Γιατί και η ενδιάμεση..πορεία της Ζωής μας, να μην ανήκει ΣΕ ΕΚΕΊΝΟΝ;
 Και για όσους από μακρυά....φωνάζουν:ΚΛΕΊΣΤΕ τα μεταλλεία, καλό θα είναι να έρθουν να δουν από κοντά!
 Ο αληθινός πλούτος είναι στις ψυχές των ανθρώπων.
 Ο υλικός πλούτος όμως ,που μπορεί να θρέψει ανθρώπους με την τίμια εργασία τους  τουλάχιστον για το κομμάτι της δικής μας γης γεωγραφικά, βρίσκεται στο υπέδαφος!
 Ποιανού είναι το υπέδαφος;
 Ποιανού είναι το νερό, ποιανού ιδιοκτησία είναι ο αέρας που αναπνέουμε και ζούμε ; ποιανού ιδιοκτησία είναι ο ήλιος μας; το πράσινο, η φύση, τα ποτάμια;

 Ο πλούτος μας είναι κάτω από τη γη, στα έγκατά της!
 Μας ευλόγησε ο ΘΕΌΣ να έχουμε στο υπέδαφος τόσα χρήσιμα μεταλλεύματα, που ακόμα και η στρατιά του Μ.ΑΛΕΞΆΝΔΡΟΥ, από αυτά τα μεταλλεύματα έκανε τις πανοπλίες της , για να κατακτήσει τους ΠΈΡΣΕΣ!
ΧΙΛΙΆΔΕΣ χρόνια.... και ακόμα αυτή η γη έχει για όλους!
Η ΓΗ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗ!
...............................................................................................................................................
 
Γιατί τάχα να μην μπορεί  να συνυπάρξει η μεταλλευτική δραστηριότητα, παράλληλα με τον τουρισμό;
 Και οι μεν και οι δε έχουν το δικό τους δίκιο!
 Ποια είμαι εγώ που θα κρίνω!προσωπικές σκέψεις γράφω..από τα λίγα μου περπατήματα στον τόπο εκείνον.
 Η πρώτη μου εντύπωση:
 ΜΕΓΆΛΑ όμορφα σπίτια..κλειστά, άδεια από ανθρώπους..Έφυγαν στις πόλεις ή στη ξενιτειά...αφού ΚΆΠΟΙΟΙ  ΔΕΝ τους επέτρεπαν να ζήσουν και να εργαστούν στον δικό τους τόπο!
Δεύτερη εικόνα:μιλώντας με ανθρώπους που συναντώ στο δρόμο μου -το ξέρετε πως είμαι ...της επικοινωνίας- συνάντησα  ανθρώπους από Χανιά , από Κύπρο, από Πελοπόννησο, από άλλα μέρη της ΜΑΚΕΔΟΝΊΑΣ μας , που η εργασία τους έκαμε να κάνουν τόπο τους , αυτόν τον τόπο!
Άρα...ο τόπος...έχει ψωμί για όλους!!!
Λέτε οι Ίδιοι  οι άνθρωποι να μην αγαπούν τον δικό τους τόπο: το τόπο των πατέρων τους και των προπάππων τους; μήπως..αγαπούν αυτόν το τόπο...περισσότερο οι κάθε λογής κουκουλοφόροι και μη;
Απλές σκέψεις μου εκφράζω!
ΑΠΑΝΤΉΣΤΕ μου, ΜΌΝΟ σε αυτό!!!!
Αν οι ξενόφερτοι κουκουλοφόροι, αγαπούν τόσο πολύ...αυτό το συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον που οι ντόπιοι, που γεννήθηκαν εδώ, μεγάλωσαν και συνεχίζουν να ζουν και ν΄αναπνέουν τον αέρα του, δεν αγαπούν!
Όλα αυτά...τα σκέφτομαι..την ώρα που με το καροτσάκι, κάνω βόλτες την εγγονούλα μου, και θέλω να αφήσω τι σκέψεις μου γραμμένες να τις διαβάσει όταν θα μπορεί.
Θα  ήθελα η εγγονή μου να ζήσει και να μεγαλώσει ναι σε αυτόν τον τόπο!τον τόπο μας!!!
είναι ένας ευλογημένος τόπος!!!
ΑΚΌΜΑ και τα πετραδάκια στην παραλία Στρατωνίου, το κεντρικό τόπο των μεταλλείων....ακόμα και τα πετραδάκια,,έχουν χρώμα ...ροζ!!!η ΕΛΠΊΔΑ!!!και πράσινο!και καφέ  και πολύχρωμα!!τέτοια χρώματα..δεν έχω συναντήσει αλλού!

Με αυτά λοιπόν τα πετραδάκια...τόλμησα να δημιουργήσω το πρώτο μου πετρωτό!
Τι να κάνουμε, η αγαπημένη μας Χαρά..-.(βλ.προηγούμενο θέμα) -μας κόλλησε....με πετρωίωση!Ξέρετε...είναι μεταδοτική αυτή η ίωση!Αντιβιοτικά μας; η αντίστοιχη προσπάθεια πετροθεραπείας!
Έφτιαξα ένα τρυφερό θέμα για να το θυμάται η εγγονούλα μου!με τα πρώτα μου πετραδάκια...από την παραλία Στρατωνίου...την πρώτη φορά που πήγα εκεί!
Θέμα:μητρικός θηλασμός!
 

τα χρώματα και τα υλικά χωρίς καμιά παρέμβαση παρά μόνο σπρέι στο τέλος.

....................................................................................................................
Είναι όμορφος τόπος!
Όλος ο τόπος μας είναι ευλογημένος και ζηλευτός!
 ....................................................................................................................
............................................................................................................................................
  Ένα απ΄ αυτά τα μεσημέρια, κοντά στην εκκλησία, άκουσα πένθιμη καμπάνα.Κάναμε βόλτα πολύ κοντά στο ναό, όπου σταμάτησε ένα αυτοκίνητο με άγνωστες πινακίδες. Κάποιοι γέροντες, έτειναν το χέρι τους στον άνδρα που βγήκε από το αυτοκίνητο.Πλησιάζοντας, ρώτησα: είστε από εδώ;
-Όχι, έρχομαι από Αθήνα!ο πατέρας μου ήταν Πελοποννήσιος αλλά έζησε εδώ και ήταν η τελευταία του επιθυμία να κηδευτεί εδώ!Εδώ αναπαύεται και η μητέρα μου.
 Προχώρησα συγκινημένη....Άνθρωποι που έζησαν εδώ... και άφησαν επιθυμία τους τα ταφούν εδώ!
 Αγαπημένη μου Αννούλα, όταν μεγαλώσεις έχεις να ακούσεις πολλές ιστορίες!όχι μόνο από διηγήσεις αλλά και βιώματα από τον άλλο σου παππού μέσα στις στοές! Από μέσα!
Σκέφτομαι αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αντιδρούν χωρίς να γνωρίζουν , σκέφτομαι λοιπόν αν γνωρίζουν πως βγαίνει το ψωμί ή πόσο κοστίζει ένα ψωμί στον φούρνο του κ.Περικλή ή στον παραδοσιακό φούρνο του Θάνου.
 Είμαι απόλυτα βέβαιη πώς δεν γνωρίζουν γιατί δεν τους χρειάστηκε!γιατί αυτοί και κάποιοι άλλοι, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, ίσως να τρέφονται με έτοιμο παντεσπάνι!
..................................................................................................................................................................
 Θαυμάζω την ΑΝΑΤΟΛΉ,στον ΆΘΩΝΑ!Δεν περιγράφεται με λόγια!
 Και δεν μπορεί να απαθανατιστεί σε φωτογραφίες γιατί είναι κόντρα στον ήλιο!
 Αν η εγγονούλα μου μπορούσε να μιλήσει,θα έλεγε: μα γιαγιάκα μου,  για μένα  η ΑΝΑΤΟΛΉ  μου,  είναι ο ΆΘΩΝΑΣ!


Ποιο ανθρώπινο χέρι η ποια εξουσία μπορεί να σβήσει τον ήλιο από τον πρωινό του περίπατο πάνω στην κορυφή του Άθω;

 Ποιο ανθρώπινο χέρι μπορεί να σβήσει τη χρυσή επιφάνεια ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα όταν χαράζει; ούτε καν να τη ζωγραφίσει μπορεί.


  Αυτές τις σκέψεις κάνω οδηγώντας το καροτσάκι με το κοριτσάκι μας σε άγνωστους δρόμους που όμως γίνονται γνωστοί!Και κρατάμε φωτογραφίες και σκέψεις!για να υπάρχουν!
 Διάλεξα να γράψω αυτές τις σκέψεις μου αυτόν τον μήνα πού είναι μία από τις γιορτές της!Γιατί η δική της γιορτή είναι το καλοκαίρι!Έτσι θα έπρεπε να είναι αλλά δεν μας πειράζει!ας γιορτάζει δυο φορές!
 Και διάλεξα επίσης να γράψω γιατί τον προηγούμενο μήνα γιόρταζαν οι τοπικοί άγιοι της Στρατονίκης!ο Άγιος Σέλευκος και η Αγία Στρατονίκη!Εικάζω πως έτσι ονομάστηκε το χωριό, στη χάρη της!
http://www.saint.gr/1041/saint.aspx

Το παλιό  όνομα του χωριού  είναι ΄Ισβορος και για την ιστορία , η πρώτη γυναίκα του Γιώργη Ζορμπά, (Αλέξη), ήταν η δεκαπεντάχρονη Ελένη, κόρη του εργολάβου στα μεταλλεία όπου και ο ίδιος εργαζόταν και την έκλεψε!Έζησαν μαζί  στο γειτονικό Παλαιοχώρι, και απέκτησαν πολλά παιδιά , οπότε όταν το 1909 η γυναίκα του πέθανε,  εκείνος εγκατέλειψε το χωριό  και τη συνέχεια διαβάστε την στις παραπομπές που σας δίνω. Στο μέλλον, γνωρίστηκε στο άγιο Όρος και έγινε φίλος με τον Ν.Καζαντζάκη, μέχρι το τέλος.'Ετσι μετά τον θάνατο του πρώτου στη Σερβία, όπου ξαναπαντρεύτηκε, μετά...γράφτηκε το έργο ..

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B7%CF%82_%CE%96%CE%BF%CF%81%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%82.

 Για την ιστορία και πάλι, στην εποχή που εργαζόταν ο Ζορμπάς στα μεταλλεία, υπήρχαν 600 φούρνοι-καμίνια μεταλλευμάτων.Θα το διαβάσετε στην τελευταία παραπομπή. Αξίζει τον κόπο.

 https://youtu.be/zgfknyPAZ98


Κι εδώ μια δημοτική βρύση, της εποχής που ανέφερα, με επιγραφή:
   ΤΗΝ ΕΚΑΜ Ο ΓΡΥΠΑΡΗΣ ΔΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗ ΒΡΥΣΗ
    ΕΥΧΟΜΕΝΟΣ ΕΙΣ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΧΑΡΊΣΗ
.............................................................................................................................................................
 Αυτές τις μέρες, που ξαναρίχνω μια ματιά στο γραπτό μου, ήδη...ετοιμάζονται πάλι απολύσεις.
 Αν ο κάθε εργαζόμενος συντηρεί μια τετραμελή οικογένεια, φανταστείτε το μέγεθος του προβλήματος που θα δημιουργηθεί για μια ακόμα φορά σε δυο χιλιάδες ανθρώπους .Στην ουσία δύο μεγάλα χωριά ακόμα ερημώνονται...
Δεν είναι μόνο ο μαρασμός των χωριών, είναι ο μαρασμός των ανθρώπινων ψυχών των ίδιων και των παιδιών τους.Είναι η διάλυση των ονείρων τους! Είναι το δικαίωμά τους στην εργασία, στον τόπο τους!
............................................................................................................................................................
 Επανέρχομαι στην αρχική μου εικόνα που έχει δημιουργηθεί με ευλάβεια με πίστη με υπομονή από κάποιους πιστούς τεχνίτες!με πετραδάκια του ευλογημένου υπεδάφους! Η αγία Βαρβάρα είναι πάντα προστάτιδα του πυροβολικού και προστάτιδα των μεταλλείων!Το γνώριζα από έφηβη, όταν τα καλοκαίρια, μαθητές και μαθήτριες βρίσκαμε εργασία στα άλλα μεταλλεία του νομού μας, στους Ελληνικούς Λευκόλιθους!Από κει πάλι...γενιές και γενιές έζησαν και ζουν!
'Εχω την πίστη πως η Αγία που είναι προστάτιδά τους θα προστατέψει τους ανθρώπους του μόχθου!


ΔΕΝ ΖΉΤΗΣΑΝ ΤΊΠΟΤΑ ΆΛΛΟ από το να μπορούν να εργάζονται και να ζήσουν στον τόπο τους!


http://politesaristoteli.blogspot.gr/2016/11/blog-post_6.html

ΑΦΙΕΡΏΣΤΕ λίγα λεπτά και δες τε με προσοχή το βίντεο  που περιέχεται εδώ!

https://www.metalleiachalkidikis.gr/metalleia-chalkidikis-metalleftiki-istoria-archaiotita.html


 http://www.hellas-gold.com/blog/metalleia-kassandras/107-metalleia-kassasndras-istoria-2500-etwn
 Τα πετραδάκια μου, από την δεύτερη  ασπρόμαυρη υπέροχη φωτ..της παραλίας!

  Αγαπημένες μου φίλες...αυτή τη φορά...δεν έπλεξα...σας ..περιέπλεξα...αλλά καλό είναι να συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου!
Δεν γνωρίζω σε πόσα λεπτά διαβάζεται η ανάρτηση, αγαπημένη μου Γιάννα(Syros), για σένα το γράφω, αλλά σίγουρα αν διαβάστε όλες τις παραπομπές, κάτι θα σας έχει μείνει!!!
Κι επειδή είναι και η δική μου ονομαστική γιορτή αυτόν τον υπέροχο μήνα , αντί κεράσματος....πω πω..τι σου είναι η ζωή, η ανάρτηση γράφεται αρχές Νοέμβρη...και...δέχομαι...πρωινή έκπληξη την εγγονή μου...με τα κεράκια της γιαγιάς!ήταν τόσα πολλά που μέχρι να ανάψουν τα λίγα πιο κάτω από εξήντα, έσβηναν τα πρώτα που άναψαν νωρίς και κάλυπταν με ροζ κρούστα την επιφάνεια!'Ομως τι καλύτερο κέρασμα!!Μάλιστα....ακριβώς την ώρα που διάβαζα για τη διώρυγα του Ξέρξη για να μην σας γράψω ανακρίβειες, ακριβώς εκεί από τα πολλά κεράκια δημιουργήθηκε η διώρυγα στο υπέροχο σοκολατένιο γλυκό!
και από πλάγια.....φαινόταν όλα σε μια γλυκιά καμπύλη σαν την ίδια την γλυκιά ζωή!
Σάμπως τι είναι η ζωή καθενός μας πέραν από μια καμπύλη που περνά τόσο γρήγορα!
Μακάρι όλα να είχαν χρώμα ροζ!
.....................................................................................................................................

ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΩΣ

Νυχτωμένοι στρατοκόποι,
στά σκοτάδια πού γυρνᾶτε,
σάν τί νά 'ναι πού ζητᾶτε;
Τόσος δρόμος, τόσοι κόποι
μές στό σκοτεινό στρατί
τ' ἀνηφορικό, γιατί,
νυχτωμένοι στρατοκόποι;

Νά! Σέ λίγο ἀρχίζει ἡ μπόρα:
Σύγνεφα, βροντή, καπνός·
καί τό λιγοστό ἀστροφῶς,
πού σᾶς σιγοφέγγει τώρα,
ὅπου νά 'ν' κι αὐτό θά σβήσει.
Καί σεῖς τρέχετε, γυρνᾶτε,
λές καί βιάζεστε νά πᾶτε
σέ νυχτερινό μεθύσι.

Τόσος δρόμος, τόσοι κόποι!
Σάν τί νά 'ναι πού ζητᾶτε
στά σκοτάδια πού γυρνᾶτε,
νυχτωμένοι στρατοκόποι;

- Τί ζητᾶμε; Φῶς, διαβάτη:
Εἶν' ὁ πόθος ὁ βαθύς
κάθε ἀνθρώπινης ψυχῆς.
Σάν ποιό νά 'ν' τό μονοπάτι
πού στό φῶς θέ νά μᾶς φέρει;
Ἄχ! κανείς μας δέν τό ξέρει.

Φῶς ζητᾶμε, Φῶς, διαβάτη.                         

Πήραμ' ἕνα γιδοστράτι
καί χυθήκαμε στά σκότη
ἀπ' τήν πρώτη μας τή νιότη.
Καί ζητᾶμε κι ὅλο πᾶμε
κι ὅσο πᾶμε καί ζητᾶμε.

Πόσα χρόνια πᾶνε τώρα;
Χίλια; Δυό χιλιάδες; Τρεῖς;
Μέτρησέ μας τα ἄν μπορεῖς.
Μέ τήν ἴδια πάντα φόρα,
στό σκοτάδι, στ' ἀστροφῶς,
τριγυρνᾶμε σάν ἀλῆτες,
νυχτωμένοι παρωρίτες,
καί γυρεύουμε τό Φῶς.

Πήγαμε στή Βαβυλώνα,
στό Θιβέτ, στήν Καρχηδόνα,
στῆς Αἰγύπτου τίς ἐρμιές.
Μᾶς ἐμάθαν ὅλ' οἱ δρόμοι
κι ὅλες οἱ νεροσυρμές
ὥς τήν Κίνα κι ὥς τή Ρώμη.

Τϊποτα! Νεκρές ἐλπίδες!
Δέν ἐβρήκαμε παρά
λιγοστές χλωμές ἀχτίδες.
Φῶς ζητᾶμε, Φῶς, διαβάτη.
Ξαναπαίρνουμε φτερά
καί πετᾶμε νύχτα-μέρα
ἀπ' τό Νεῖλο στόν Εὐφράτη
κι ὥς τίς θάλασσες κι ὥς πέρα.

Τρέξαμε στό Καπιτώλιο
καί στό βράχο τόν αἰώνιο
κι ἀνεβήκαμε κι αὐτές
τοῦ Ὀλύμπου τίς κορφές.

Μά κι ἐδῶ ἡ χαρά σάν πρῶτα
σβήστηκε σάν λευκαφρός:
Ἦταν φῶτα, χίλια φῶτα,
μά δέν ἤτανε τό Φῶς...
Καί κινήσαμε καί πάλι
καί ριχτήκαμε ξανά
στά λαγκάδια, στά βουνά,
στά σκοτάδια καί στήν πάλη.

Καί γυρνᾶμε σάν ἀλῆτες,
νυχτωμένοι παρωρίτες,
στό σκοτάδι στ' ἀστροφῶς.
Ἄχ! πονόψυχε διαβάτη,
πές ἐσύ, ποιό μονοπάτι
θά μᾶς φέρει πρός τό Φῶς;

- Κουρασμένοι στρατοκόποι,
πού σᾶς εἶδαν τόσοι τόποι,
πού σᾶς θόλωσαν τό μάτι
καταιγίδα, ἀνεμοζάλη,
δίψα, θλίψη, φόβος, μπόρα,
πάρτε καί τό μονοπάτι
τό φτωχό, πού θά σᾶς βγάλει
πρός τῆς Βηθλεέμ τή χώρα.

Εἶν' τό ἴδιο τό στρατί
τό ματόβρεχτο πού φθάνει
στό μαρτυρικό στεφάνι
κι ὥς τό Γολγοθᾶ κρατεῖ.
Ἀκλουθᾶτε το, ἀκλουθᾶτε:
Ἀπ' τή φάτνη ὥς τό Σταυρό
μπόρεσα κι ἐγώ νά βρῶ
τ' ἄυλο Φῶς π' ἀναζητᾶτε.

Γ. Βερίτης

Καλό μήνα Δεκέμβριο και με το καλό να ετοιμαστούμε να υποδεχθούμε στις ψυχές μας   τ΄ΑΥΛΟ ΦΩΣ!
 Y.γ.
Να ευχαριστήσω την φίλη μου (παιδική -νυν και αεί )για την φωτογραφική της μηχανή, τον τελευταίο καιρό σχεδόν ...κατάχρηση της αγάπης της κάνω, αλλά μέχρι να βάλει προτεραιότητα ο άγιος Βασίλης στα αιτήματά μου, θα τη δανείζομαι ,γιατί είναι κρίμα να χάνονται αυτές οι ανατολές!


Και ακόμα, προτείνω αν μπορείτε να αποκτήσετε το υπέροχο πρωτότυπο βιβλίο βίβλου και κατασκευών:ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΈΜ!Είναι το πρώτο βιβλίο της εξαίρετης
 κ. Κατερίνας Δανδουλάκη- Χιόνη!
Απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά με κατασκευές που μπορείτε να κάνετε μαζί τους!
Αναζητείστε το https://www.politeianet.gr/books/9789604952120-dandoulaki-chioni-katerina-athos-christougenna-sti-bithleem-265619

Προσωπικά ενθουσιάστηκα !!!το προτείνω ανεπιφύλακτα!

12 σχόλια:

 1. Βαρβαρα μου τι χειμαρρος η αναρτηση σου! Αληθεια, συχνα εχω σκεφτει οσα γραφεις για τα μεταλλεια. Υπαχρει κοσμος που χρειαζεται τη δουλεια εκει, αντι λοιπον να χτυπιομαστ για να παψει η λειτουργια τους, καλυτερα να χτυπιομαστε για να αναγκασουν την εταιρεια να λαβει καταλληκα μετρα προστασιας τπυ περιβαλλοντος και να την ελεχξουν ωστε να τα τηρησει! Αλλα εδω στην Ελλαδα, υοαρχει η αντιδραση για την αντιδραση χωρις προτασεις χωρις σχεδιο!
  Τι παανεμορφο το πετρωτο σου!
  Να χααιρεσαι την εγγονα σου και οσους αγαπας και πολυχρονη να εισαι!
  Καλα Χριστουγεννα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ενα αφιερωμα στο μεγαλο προβλημα της Χαλκιδικης εκανες αδερφι μου..με τις παραπομπες και με τα βιντεο που δειχνει το μερακι και την αγαπη των ανθρώπων για τον τοπο τους που εθρεψε γενιες και γενιες ...υπερασπίζονται τα αυτονοητα για τα παιδια τους και το μελλον τους ..μακαρι να ακουστούν τα δικαιωματα τους!!!η Αγια Βαρβαρα η προστατιδα τους να βαλει το Χερι της
  Και τωρα ας ερθουμε στο πετρωτό σου.. είσαι παρα πολύ καλη μαθητρια αγαπη μου.. τελειο το εκανες το κανδράκι του θυλασμού... εχω ιδία πείρα απο της κεντηστρες του Αιγαιου... χα..χα..
  Με έχουν ξετρελανει οι φωτογραφίες σου απο την ανατολή ..τι χρώματα!!!!!
  Η ρωγμή στην τουρτα..πω..πω.. κεράκια!!!! ηταν μια ακομη συπτωση .. σε όσα έχουν αυτήν την τυχαια στιγμή να συνταιριάζουν..χα..χα..!! του Νοέμβρη παιδακι ε; να χαιρεσαι οτι αγαπας Βαρβαρούλα μου χρονια πολλα για κατοπιν γενεθλιων γιορτή..(ωραια επληξη απο τα παιδια χα..χα..)
  Δεν το καταλαβα πως πέρασε η ωρα διαβαζοντας τις παραπομπες σου αγαπημενη μου να μου φιλησεις τα παιδια τον Δημητρη σου και ξεχωριστά την μικρή Ανουλα απο όλους μας..και απο μενα σε σενα αδερφι μου την αγαπη μου.. φιλάκια...!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φωνή λογικής η έκκλησή σου, Βαρβάρα.
  Από τις άλλες φωνές, των συνθημάτων και των κραυγών, έχουμε χορτάσει. Η Λογική και ο ουσιαστικός διάλογος παραμένουν ζητούμενα στη χώρα μας.
  Πολύ μελετημένο το ευαίσθητο γραπτό σου, κι εμπλουτισμένο με ωραία έργα και εξαιρετικές φωτογραφίες, ιδιαίτερα οι ηλιακές! Παρούσα βεβαίως και η εγγονή και η πετροθεραπεία!
  Μακροσκελής η ανάρτηση, αλλά άξιζε! Όπως άξιζε και το ωραίο ποίημα του Γ. Βερίτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ψύχραιμος και σοφός ο λόγος σου Βαρβάρα μου. Έτσι όπως μόνο μια γυναίκα-μάνα μπορεί να καταγράψει, με τη σοφία και την διορατικότητα που έχει κατακτήσει. Μακριά από τον στείρο λόγο των συμφερόντων, αλλά μόνο με την αγάπη της στον τόπο της που θέλει να τον παραδώσει στους απογόνους της. Μακάρι να κατευοδωθούν οι προσδοκίες σας Βαρβάρα μου, μακάρι αυτός ο επίγειος παράδεισος που ζείτε, να περάσει αλώβητος στις επόμενες γενιές.
  Η πέτρινη σύνθεσή σου με τον θηλασμό, είναι εκπληκτική! Ένα κόσμημα που τιμά την έννοια της μητρότητας!
  Όσο για τη διώρυγα στο γλυκό των γενεθλίων σου... μ' έκανε να γελάσω πολύ...
  Ευχές απ' την καρδιά μου, Χρόνια σου Πολλά και για την επερχόμενη γιορτή σου, καλό και ευλογημένο μήνα να έχετε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αγαπημένη Βαρβάρα, ΚΑΛΟΝ ΜΗΝΑ! Πέρασα χθες βράδυ, "χάζεψα" με την ανάρτησή σου, δεν ήξερα από που ν' αρχίσω, κι έτσι έφυγα σιωπηλώτατα...
  Με καλύπτουν οι φίλοι σου, σε σημαντικότατα θέματα!
  Εγώ θα πω:
  ΕΥΓΕ ΣΟΥ!
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για τον Ανδρέα σου, να τον χαίρεστε!
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για την γιορτή σου, προκαταβολικά!
  ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, να έχεις (και όλοι μας) την ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ!
  Είσαι χρυσοχέρα.
  Και μέσω εσένα κατάλαβα, πως όταν γίνεσαι υπεύθυνος μια φορά και υπόλογος, αν όμως γίνεις γιαγιά, γίνεσαι εκατό!
  Μετά χάρηκα την ανάρτησή σου που λέει αλήθειες και σκαλίζεις "ευαίσθητα" θέματα.
  Μετά το βρήκα "έξυπνο" που μας βάζεις "εργασία", είναι για ΚΑΛΟ, Μ' αρέσει, αν και ακόμα, δεν το έψαξα. (Θέλει την στιγμή και τον χρόνο του το κάθε θέμα, εσύ ξέρεις, καλύτερα!)
  Όλοι μας πονάμε το κάθε πετραδάκι του τόπου μας, κι όλοι μας θέλουμε τα παιδιά μας να μένουν εδώ!
  Τί άλλο;
  Α, στα πετραδάκια... έχουμε και στο Χορευτό!!! Μη μαλώσουμε, όμως!
  Όλες οι μικρές Πατρίδες μας, κάνουν μια Μεγάλη Ελλάδα!
  Να περνάς έτσι, ωραία! Να είσαι γερή και ευτυχισμένη, να ζήσεις να χαρείς τρισέγγονα και είναι υπερήφανα για την γιαγιά τους, όπως και τα παιδιά σου! Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Έφαγα μια μάνα!
  Και μέσω εσένα κατάλαβα, πως όταν γίνεσαι μάνα, κ.λ.π.
  Καλημέρα μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Χρόνια πολλά Βαρβάρα και εύχομαι όλες οι αναρτήσεις σου να έχουν τόσο πολύτιμο και διαφωτιστικό περιεχόμενο.Εμαθα αρκετά πράγματα που δεν ήξερα έως τώρα.Οι καταπληκτικές φωτογραφίες σου είναι σαν πίνακας ζωγραφικής.Να είσαι καλά και να χαίρεσαι την οικογένεια σου.Φιλακια πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα, να σε χαιρόμαστε!!!
  Καλημέρα και καλή εβδομάδα γλυκιά μου.
  Και φυσικά Καλές Γιορτές να έχουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Χρόνια Πολλά Βαρβάρα μου..Να είσαι πάντα καλά και να μας χαρίζεις τόσο όμορφες αναρτήσεις...Η Αγία Βαρβάρα να σκέπει εσένα και την οικογένεια σου....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Από τις πιο ωραίες ωραίες και αναρτήσεις σας κυρία Βαρβάρα!!! Έμαθα πράγματα που δεν ήξερα!!! Χρόνια σας πολλά,η Αγία Βαρβάρα που φέρετε το όνομα της να πρεσβεύει για εσάς στον Κύριο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αγαπημένοι μου φίλες και φίλοι, η γιορτή μου...εκπνέει χρονικά αλλά ποτέ μέσα μου,σας ευχαριστώ ένα προς ένα για τις όμορφες ευχές σας!
  Σας είμαι ευγνώμων!
  Εύχομαι σε όλους σας, ψυχική γαλήνη, πίστη , αγάπη, υγεία!
  Να είστε όλοι/ες καλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή