Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ο κ τ ώ β ρ ι ο ς




.............................................................
Πρωτοβρόχια.......................................................
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
        Πρωτοβρόχια!Στον απέναντι τοίχο (φόντο εικόνας)  , είναι το σημείο που ....καταλαβαίνω  τη βροχή από τις πρώτες κιόλας σταγόνες,αφού δεν έχω τη δυνατότητα να τον μετατρέψω κάπως έτσι:  

 

                 Αγαπημένες μου φίλες,αγαπημένοι μου φίλοι
χωρίς ιδιαίτερο θέμα σήμερα, απλά μόνο να στείλω το καθιερωμένο εορτολόγιό μου.
Λίγα ντεκουπαρισμένα αντικείμενα, χωρίς ιδιαίτερη τεχνική, φθινοπωρινά μοτίβα και κυκλάμινα
συνθέτουν τη διάθεση και γεμίζουν όμορφα τον χρόνο.


Η εικόνα με τα κυκλάμινα είχε προετοιμαστεί για την φθινοπωρική ισημερία πλην όμως δεν πρόφτασα,γιαυτό και σήμερα σας τα χαρίζω μαζί με άρωμα βασιλικού.

                                                        



.................................................................................................................................................


     Η διάθεση ακολουθεί τον καιρό  συνήθως κι έτσι αφού οι συνθήκες το επέτρεπαν, σκέφτηκα να αφιερώσω χρόνο στο σπίτι, και να αποχωριστώ υλικά που απλά έχουν όγκο και καλύπτουν χώρο που δεν υπάρχει διαθέσιμος.     Η αναδρομή...κράτησε πολλές μέρες...
    Και η ανάλογη διάθεση εξ ίσου....
     Απο το πατάρι των αναμνήσεων  , συνομήλικη περίπου με το  έκτακτον τεύχος της Ζωής του Παιδιού, όχι εγώ , η κούκλα μου
 ..............................................................................................................................................
    διάλεξα μόνο ένα για να σας δείξω, την δική μου Αννούλα!
    Μια μικρούλα σπασμένη κούκλα, χωρίς μαλλιά, ποτέ δεν είχε, κοκκάλινη,με ματάκια γαλανά που ανοιγόκλειναν και ανοιγοκλείνουν ακόμα.
Με λάστιχα να στηρίζουν και να τραβούν τα χέρια της μέσα από τον λαιμό, και με ..λευκοπλάστη να συγκρατεί την - μάλλον- σπασμένη πλάτη.
Α, και με μία ζώνη από ένα μικρό κουρελάκι ενός όμορφου φορέματος που με είχε ράψει κάποτε η μητέρα μου, με κίτρινες και πορτοκαλί πεταλούδες.
 



 Αυτή λοιπόν η δική μου Αννούλα, ήταν η μοναδική μου κούκλα. Αγοράστηκε για μένα από την Μεγάλη Παναγία, Αύγουστο του '61, σε αντάλλαγμα....του μητρικού γάλακτος.΄Ετυχε δε να κάνω την αναπόληση στις 9 Σεπτεμβρίου, μία από τις μέρες που γιορτάζει.
 Στις παρακάτω εικόνες ο ιερός ναός του προσκυνήματος στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής
όπως είναι σήμερα.Τα χρόνια τα ..παλιά, πηγαίναμε με την οικογένειά μου, με άλογα και μουλάρια φορτωμένα,  και διανυκτερεύαμε κάτω από τις μουριές, συνήθως να είμαστε εκεί στις 23 Αυγούστου.
Πολλές οικογένειες κατασκήνωναν εκεί για ένα ή περισσότερα βράδια.




                   1860
 

                                              



ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ

   Κάθε Δεκαπενταύγουστο, την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ολόκληρη η Χαλκιδική αποτίνει φόρο τιμής και ευλάβειας στη Μητέρα του κόσμου, την Παναγία, στο προσκύνημα της Μ.Παναγίας στις κατάφυτες ανατολικές πλαγιές του Χολομώντα. Το ιερό Προσκύνημα της Παναγίας συγκεντρώνει κάθε Δεκαπενταύγουστο πολλούς προσκυνητές.

   Η Μεγ. Παναγία (η Ρεβενίκια) είναι ένα από τα παλιότερα χωριά της Χαλκιδικής. Αναφέρεται πολύ συχνά στα βυζαντινά έγγραφα του Αγίου ¨Ορους, στα οποία οι παλιότερες σχετικές αναφορές είναι του έτους 942. Το 1821 καταστράφηκε από τους Τούρκους. Το χωριό άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα γνωστό μετά το 1860, όταν οργανώθηκε το προσκύνημα της Παναγίας.

   Κατά την παράδοση, μια ευσεβής Ρεβενικιώτισσα, μετά από όνειρο, έσκαψε και βρήκε τη θαματουργή εικόνα της Παναγίας. Στο χώρο όπου βρέθηκε, οικοδομήθηκε το 1863, περικαλλής ναός προς τιμή της Παναγίας. Από τότε, κάθε χρόνο, την περίοδο από 1 έως 15 Αυγούστου, συγκεντρώνονται προσκυνητές από όλη τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς στο χώρο γύρω από το προσκύνημα και παραμένουν εκεί, ώσπου να τελειώσει το μεγάλο πανηγύρι της l5ης Αυγούστου.

   Γύρω στο 1870, το ρωσικό προξενείο της Θεσσαλονίκης διαβλέποντας τη σημασία του προσκυνήματος ως κέντρου προπαγάνδας, προσπάθησε να το εξαγοράσει και να το κάνει εξάρτημα της Ι. Μονής Παντελεήμονος του Αγ. 'Ορους, στην οποία τότε κυριαρχούσαν οι Ρώσοι μοναχοί. Χάρη στην άψογη στάση των Ρεβενικιωτών και στη βοήθεια του ελληνικού προξενείου της Θεσσαλονίκης, αποσοβήθηκε κάθε κίνδυνος να μετατραπεί το προσκύνημα σε κέντρο πολιτικής προπαγάνδας.

    Μετά την απελευθέρωση, το χωριό πήρε το όνομα που καθιερώθηκε με το προσκύνημα και ονομάστηκε Μεγάλη Παναγία. Το 1979 άγνωστοι ιερόσυλοι διέρρηξαν το ναό και έκλεψαν την εικόνα τής Παναγίας, που μέχρι σήμερα αγνοείται η τύχη της παρά τις έρευνες που γίνονται και συνεχίζονται μέχρι σήμερα με ευθύνη της Μητρόπολης Ιερισσού.

   Το προσκύνημα της παναγίας βρίσκεται περίπου 1.500 μ. ανατολικά του χωριού, στα αριστερά του δρόμου προς το Γομάτι. Ο ναός είναι κτισμένος σε μια κατάφυτη πλαγιοί, μέ άφθονα νερά και όμορφη θέα προς τον κάμπο τής Μεγ. Παναγίας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παραμονή της εορτής της Παναγίας τελείται Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και ανήμερα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιερισσού κ.κ.Θεοκλήτου και τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών.
.......................................................................................................................................................................
Η εικόνα είναι από τη διαδρομή

Αγαπημένες μου φίλες, αγαπημένοι μου φίλοι,
Καλό  μήνα!
 Ο Οκτώβριος είναι ένας πολύ μεστός εορτών και γεγονότων μήνας και ας τον υποδεχτούμε με θετική διάθεση και με ευγνωμοσύνη!Ευγνωμοσύνη που φτάσαμε να ζήσουμε και αυτό το φθινόπωρο, και που αντέχουμε ακόμα!Ας αντλούμε δύναμη απο μέσα μας με τη βοήθεια του Θεού!

................απόψε φθινοπώριασε και τόνειρο ξεθώριασε
               καρδιά μου κάνε υπομονή ο ήλιος θα ξαναφανεί!
                https://www.youtube.com/watch?v=ev5FiO3ni5U


                          Να είστε όλες και όλοι καλά!
                                        και ν΄αγαπάτε!

..........Υ.Γ.
απο το πατάρι των αναμνήσεων, υπάρχουν κι άλλα θέματα, αλλά έχουμε χειμώνα μπροστά μας.
Αρκεί να είμαστε όλες και όλοι καλά! .........


                                                              

41 σχόλια:

  1. Θαύμασα τις εικόνες, την σπασμένη κούκλα, τις εικόνες της διαδρομής, μα πιο πολύ μου αρέσει το ρητό σου: (απο το πατάρι των αναμνήσεων,)
    Είναι αυτό που σου δίνει μια νοσταλγική δύναμη, για να είσαι το ότι είσαι σήμερα.
    Αγαπητή μου Βαρβάρα, Καλό μήνα
    χαιρετισμούς
    Γαβριήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ αγαπητέ κ.Γαβριήλ για την επίσκεψη και τα καλά σας λόγια.Ναι είναι μια αλήθεια αυτό,οτι αυτό που είμαστε σήμερα έχει τις ρίζες του κάπου.
      Να είστε πάντα καλά με την οικογένειά σας!
      Με εκτίμηση

      Διαγραφή
  2. Καλό μήνα, Βαρβάρα μου!!!!!!!!!!!
    Σαν κάτι να λείπει απ'αυτόν τον δίσκο που είναι πλέον στα χέρια μου!!!!!!!!
    Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για την Μεγάλη Παναγιά. Τί κρίμα για την εικόνα που κλάπηκε!! Ελπίζω να βρεθεί κάποια μέρα και να επιστρέψει στην θέση της
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα δεν λείπει αγαπητή μου Μαριάννα! στο επόμενο λεπτό αυτής της φωτογράφισης, συμπληρώθηκε στον χώρο που απο πριν είχαν στρωθεί τα..τραπεζάκια του ατελιέ!
      Η ελπίδα πάντα υπάρχει για την εικόνα, όμως τα θαύματα τα κάνει η πίστη μας !Οι φωτογραφίες είναι σχετικά τωρινές, και είχα να πάω απο μικρή.Καταλαβαίνεις τη συγκίνησή μου!φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Μι ολοκληρωμένη παρουσίαση που πηγάζει από την καρδιά σου!
    Μας χάρισες, πληροφορίες, αναμνήσεις σου τρυφερές!
    Καλό Οκτώβριο Βαρβάρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αναμνήσεις...ξαναγυρίζουνε ...
      Σ' ευχαριστώ Αντιγόνη μου! Καλή συνέχεια στον Οκτώβρη!

      Διαγραφή
  4. Καλό μήνα, Βαρβάρα και καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις.
    Οι πληροφορίες σου πάντα χρήσιμες!

    Να 'σαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σ΄ευχαριστώ αγαπητέ Στράτο που περνάς!
      ό, τι μπορεί να μοιραστεί, αυτό μοιράζομαι!
      επίσης καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  5. Καλό μήνα Βαρβάρα μου. Ας είναι δροσερός αλλά όχι κρύος!
    Χαίρομαι τις αναρτήσεις σου που έχουν απ' όλα!
    Φιλάκια πολλά ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς το κορίτσι που δεν προλαβαίνουμε να θυμάζουμε τα έργα με την ταχύτητα που συνεχίζεις!
      ΄Εως ΄τωρα πραγματικά είναι δροσερός αλλ΄οχι κρύος!αλλα και αν έρθουν κρύα, με το καλό νάρθουν!Το..ντεκουπαζ γίνεται σε εσωτερικούς χώρους!πολλά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Καλό μήνα Βαρβάρα!!! Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου και οι περιγραφές σου σχετικά με το προσκύνημα της Παναγίας στη Χαλκιδική...κρίμα για την εικόνα ελπίζω να βρεθεί και να πάρει τη θέση της στην εκκλησία της. Πανέμορφα τα λουλούδια και τα τοπία με τα πλατάνια και τα νερά, τα κυκλάμινα......απίστευτα όμορφα, τα λατρεύω όπως και τα πατάρια των αναμνήσεων !!! Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ κορίτσι κάτω απ΄ την Ακρόπολη,που σου άρεσαν!πάντα γράφουμε απο εσωτερική ανάγκη βιώματα, αλλά είναι όμορφα, γιατί γράφοντας τα τα ξαναζούμε!Θέλω να γνωρίζεις οτι καταγράφονται οι επισκέψεις μου, ακόμα και χωρίς σχόλιο!
      φιλιά πολλά, καλό μήνα!

      Διαγραφή
  7. Καλό μήνα Βαρβάρα μου!!Μέ υγεία καί μέ όμορφες δημιουργίες!!
    Πανέμορφες όλες οι φωτογραφίες σου!!Καί ο δίσκος σου,καταπληκτικός!
    Τήν Σκέπη Τής Παναγίας μας σού εύχομαι!!Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ ευχαριστώ αγαπημένη φωτογράφε !εύχομαι να κρατήσεις πολλές φωτ. αυτες τις μερες με την ξενητεμένη σου, να δούμε κι εδώ κάποιον λευκό καναπέ που του λείπει το ντεκουπαζ!πρέπει να εξασφαλίσουμε έργα για τον χειμώνα!πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Καλό μήνα, Βαρβάρα μου, με υγεία!
    Θαύμασα τη δημιουργία σου, τα όμορφα κυκλαμινάκια σου και την κουκλίτσα! Μπράβο που την κράτησες!
    Ενδιαφέρουσες και οι πληροφορίες σου. Να είσαι καλά και να περνάς ακόμη καλύτερα!
    Στέλνω πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Έλλη μου!
      μα αν δεν την κρατούσα, πώς θα ..σας έπειθα!
      Σ΄ευχαριστώ για την αγάπη σου,εύχομαι να έχεις οριστικοποιηθεί σε τόπο εργασίας!
      φιλιά καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
  9. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ να είναι ηρεμος χαρούμενος αλλά και δημιουργικός !!!!! Θαύμασα την υπέροχη αλλά και έξυπνη εικόνα του παιδιού με το ποτιστήρι!!! είκονα εξωτερικού η εγχώρια; Ο βασιλικός είναι αγαπημένο φυτό και υπάρχει στην αυλη μας παντου σε γλάστρες σε παρτέρια ακόμη και ανάμεσα στις ντοματιές!!! Η κούκλα σου μίλησε στην καρδιά μου μου έφερε στον νου τις δικές μου αναμνήσεις ,είχα και μία σαν την δική σου που της είχα ανοίξει μία τρύπα στο στόμα για να την ταϊζω..... φύλλα λουλουδιών πολτοποιημένα ,ώρες ατελείωτες έκανα την 'νοικοκυρα και την μάνα" λες και δεν θα προλάβαινα να δοκιμάσω την "γλύκα" Φιλάκια πολλά αγαπημένη γλυκιά Βαρβάρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γγειά σου ΈΦΗ μου και ΄χρονια πολλά στην κορούλα σου!
      η εικόνα δεν γνωρίζω αν είναι εγχώρια ή όχι, όμως είναι απο τις αγαπημένες μου!
      μακάρι κάποτε όλοι οι γκρίζοι τοίχοι, να έχουν ζωγραφιές, ή έστω χρώμα!Είδες οτι θυμήθηκες τα δικά σου; Κάθε αναδρομή, είναι χρήσιμη, αρκεί να ζούμε το σήμερα!φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Καλό μήνα αδερφι..!!!! τι ομορφα θα ήταν να βλέπαμε την εικονα με το κοριτσακι η και αλλες σε όλους τους γκρίζους τοίχους της πολης..!!! η αναρτηση σου .. έτσι απλα.. ηταν απο τις πιο ομορφες με τους βασιλικους σου τα κυκλαμινα και τον ντεκουπαρισμενο δίσκο σου.. αλλα και το σεντουκι σου που άνοιξες μέχρι εδώ έφτασαν οι μυρωδιες των αναμνήσεων σου..τυχερή που έχεις κρατήσει την κούκλα σου εστω και έτσι που ειναι,,,,, εκτός του ότι μας ενημερώνεις καθε φορα με τις όμορφες παραδόσεςι του τόπου μας .....τι κρίμα να υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να κλεβουν τα όσια και τα ιερα μας..!!!! και απο εκει που είναι η Παναγια μας να σε έχει υπο την σκέπη της Βαραβαρούλα μου.. να έχετε υγεία και όλοι σας και ναι....... ο ήλιος θα ξαναφανεί αγάπη μου να χαμογελας .... το χαμόγελο είναι μία καμπύλη. που ισιώνει τα στραβα΄.... μην το ξεχνάς...... φιλακιαααααααα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αχ, αυτή η καμπύλη που ισιώνει τα στραβά, κάθε πρωί είναι στη σκέψη μου!
      σ΄ευχαριστώ αδερφούλα μου, δεν γράφω πολλά, έχεις....δουλειές! φιλιααααααααααααααα

      Διαγραφή
  11. καλο μηνα φιλεναδα και απο αυτο το σοκακι , πολυ ομορφη αναρτηση , χαρηκα που κρατας ακομη την κουκλα σου , χαρηκα που ανταλλαξαμε λογια και συναισθηματα ευχομαι ο μηνας που ερχεται να σου χαρισει χρωματα , υγεια και χαμογελα σε φιλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και γώ χαίρομαι marilise μου, που πολλές φορές αυτό το άψυχο κουτί, αγγίζει συναισθήματα και ΄φερνει κοντά ανθρώπους.
      Αντεύχομαι τις ευχές σου, είναι όμορφες, πόσο μάλλον όταν συνδυάζονται με εικόνες της Πόλης!φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. κάλο μηνά Βάρβαρα μου με υγεια και δημιουργία !!!!
    Όμορφες εικόνες από την Μ.παναγια ..μα τη όμορφη που είναι η Χαλκιδική ...
    ΟΟΟ κράτησες την κουλά σου ..(νοσταλγία ),,,,όμορφες στιγμές για να θυμάσαι ...
    πολλα.,πολλα φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Ειρήνη μου!΄'ναί, όλοι οι τόποι είναι όμορφοι, αλλά σαν την Χαλκιδική! :)
      Χαίρομαι και για σένα με τα καινούργια σου ταξίδια, με ευχάριστη κούραση και με νέους προορισμούς!πολλά πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  13. Καλησπέρα σου αγαπητή μου Βαρβάρα και καλκό μήνα σου εύχομαι.
    Αγιόλογα όλα όσα μας προσφέρεις στην ανάρτησή σου και πανέμορφο και απολαυστικό το σύντομο ταξιδάκι στην Χαλκιδική.
    Την αγάπη μου και νάσαι πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επίσης καλό μήνα αγαπητέ μου Ντένη!
      Μερικές φορές τα πιο δύσκολα είναι τα ταξίδια εντός μας!
      Και μη στεναχωριέσαι που δεν αφήνω σχόλια,σε διαβάζω,ανελλιπώς!
      να είσαι καλά!

      Διαγραφή
  14. Τόσες πολλές εικόνες και γνώσεις περιέχει η σημερινή σου ανάρτηση !!!! Καλό και γλυκό μήνα σου εύχομαι με τα αρώματα και τα χρώματα του φθινοπώρου !!! Η φράση ΄΄η κούκλα αγοράστηκε σε αντάλλαγμα του μητρικού γάλατος΄΄ με συγκινεί πολύ !!! Ολες σου οι φωτογραφίες έχουν το χρώμα της όμορφης περιοχής που ακόμα και αν κλάπηκε η εικόνα , ο κόσμος συνεχίζει να τιμά το χώρο !!!
    Να είσαι καλά με την οικογένειά σου !!! Φιλάκια γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπημένη μου Νικολ, έπιασες το μήνυμα!Τώρα που το σκέφτομαι, ήταν η πρώτη επίσημη διμερής συμφωνία που καμμία εκ των συμβαλλομένων δεν αθέτησε!΄Αρα, απο μητρικού γάλακτος, συνεπής!Βέβαια, ήταν θετικό, ότι υπήρχε άφθονο κατσικίσιο, έχει αναφερθεί σε αναρτήσεις.Καθώς επίσης οτι σίγουρα υπήρχαν παιδιά που δεν είχαν ούτε μια κούκλα.
      Άρα, με πολλές έννοιες, είμαι τυχερή!Σκέψου πόσα συναισθήματα κατρακύλισαν απο αυτό το πατάρι...
      φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  15. Καλό μήνα Βαρβάρα μου η Παναγία να σε προστατεύει.Πολύ όμορφα είναι στη Χαλκιδική.Οι φθινοπωρινές σου δημιουργίες μου άρεσαν πολύ και τα λουλούδια σου φανταστικά ,και η κούκλα σου μου θύμησε τη δική μου και συγκινήθηκα ,να είσαι καλά καλή μου !!!σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλους να μας προστατεύει αγαπημένη μου Μεταξία!
      Σ΄ευχαριστώ για την επίσκεψή σου!πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Καλό μήνα να έχεις με υγεία. Κάθε αντικείμενο και κάθε φωτογραφία Βαρβαρα που μας δείχνεις έχει τη γλύκα των όμορφων αναμνήσεων σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου Κατερίνα, όλες οι αναμνήσεις μου,περιέχουν α γ ά π η!
      Αυτό βίωσα και δεν ξέρω αν μπορεί να φανεί στα θέματά μου, αρκεί που το νοιώθω.Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  17. Απαντήσεις
    1. Νέα μου φίλη, έστειλα μειλ, γιατί δεν προλαβαίνω τις αναρτήσεις σου!
      σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, καλή συνέχεια!φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  18. Καλώς ήρθες αγαπητή μου Βαρβάρα και σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Είσαι κι εσύ μια εκλεκτή χρυσοχέρα, όπως όλες οι κοινές μας Blog-φίλες, βλέπω ότι κάνεις εξαιρετικές δημιουργίες!!! και συγκινητικά αφιερώματα!
    Διάβασα αρκετά από το blog του κ.Σαράφη, είναι πολύ αξιόλογο!
    Νομίζω ότι αυτήν την ανάρτηση μου, μάλλον δεν την είδες :) Θα σ΄ευχαριστήσει πιστεύω.

    http://magdax.blogspot.gr/search/label/%CE%92%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%B1

    Σου εύχομαι έναν όμορφο και δημιουργικό μήνα!

    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Μάγδα μου!Χαίρομαι παρα πολύ για όσα δικά σου διάβασα ως τώρα, και φυσικά σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!Καλή εβδομάδα, καλή συνέχεια στον Οκτώβρη!φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  19. ...να που σε ανακάλυψα, πάλι...
    Βαρβάρα μου.

    Καλό Φθινόπωρο, καλή μου,
    μ' ευχές και πολλά φιλιά,
    Υιώτα
    αστοριανή, ΝΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης αγαπητή κ.Στρατή.Χαίρομαι που με βρήκατε πάλι, εδώ είμαι πΆντα και χωρίς να κρατώ απουσιολόγιο, γιατί κι εγώ δεν αφήνω ίχνη στα ταξίδια μου!φιλιά πολλά στη Ν.Υ.ν .Να είστε καλά!

      Διαγραφή
  20. Βαρβάρα μου, μια τέτοια ανάμνηση μοιράζομαι μαζί σου από το πρώτο μου τεύχος Ζωής του παιδιού, που μου έφερε ο πατέρας μου Χριστούγεννα του 1967, όντας ήδη για τρεις μήνες μαθήτρια της α δημοτικού και η ΧΑΡΑ μου ήταν ΤΟΟΟΟΣΗΗΗΗ!!! που μπόρεσα να τη διαβάσω...με τα γράμματα που είχα μόλις μάθει... Είχε τη Γέννηση στο εξώφυλλο και το Λευτέρη τον Ξεφτέρη στο οπισθόφυλλο, με τον οποίο έκανα την πρώτη μου γνωριμία... Τι μου ανέσυρες!...Τα φιλιά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλό μήνα Βαρβάρα μου-δε σε ξέχασα,απλά άρχισαν οι δουλειές και δεν προλαβαίνω να σας επισκεφτώ..η ανάρτησή σου φέρνει μιά ζεστασιά στην καρδιά με τις πολύτιμες αναμνήσεις απο την παιδική ηλικία!το ταξιδάκι στη Χαλκιδική μαγεύει νου και ψυχή..όσο για την εικόνα της Παναγίας που κλάπηκε τι να πω..εύχομαι να συνεχιστούν οι έρευνες..το πατάρι των αναμνήσεων πολύτιμο πάντα για τη σκέψη μας και την ίδια μας τη ζωή..μιά ανάρτηση γεμάτη αγάπη που τόσο γλυκά μας μετέδωσες!πολλά πολλά φιλάκια Βαρβάρα μου και να είσαι πάντα καλά φίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. 'Eνα χρόνο μετά, αλλά....πως άφησα αναπάντητα σχόλια;
    Τατιάνα μου και Κate να είστε καλά!
    και να, που χαιρόμαστε ήδη το..επόμενο φθινόπωρο της ανάρτησης!
    Οκτώβριος 2015!
    φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή