Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ιερα πανήγυρις Αρχαγγέλου ΜΙΧΑΗΛ

http://www.taksiarxis.gr/naos.phpΗ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΜΙΧΑΗΛ
Ιερός Ναός Αγίου Αρχάγγελου - Θαυματουργή εικόνα του Αγίου Αρχάγγελου Μιχαήλ - Ταξιάρχης - ΧαλκιδικήΗ εικόνα του Αρχαγγέλου βρίσκεται στο κουβούκλιο, "θρόνο", όπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι του χωριού, αριστερά του Ναού. Έχει διαστάσεις 0,865 μ. με 0,585 μ. και είναι "ντυμένη" με ασημένιο πουκάμισο.
(Κατά πάσα πιθανότητα η θαυματουργή εικόνα του Αγίου  Ταξιάρχου προέρχεται από την Ιερά και σεβάσμια Μονή Δοχειαρίου, μετόχι της οποίας ήταν η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το χωριό.) Στο κάτω μέρος του φορέματος υπάρχει η επιγραφή "θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ", με ημερομηνία, 1872.
Το ασημένιο φόρεμα φτιάχτηκε από προσφορές των πιστών στη Ρωσία. Το ιστορικό του "πουκαμίσου", όπως ονομάζεται, της εικόνας, έχει ως εξής:
Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι έκαναν επιδρομή στο χωριό. Οι κάτοικοι στην προσπάθεια τους να σωθούν εγκατέλειψαν το χωριό παίρνοντας μαζί τους τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Καθώς οι Τούρκοι κόντευαν να πιάσουν τους φυγάδες, αυτός που κρατούσε την εικόνα, την έκρυψε σε κάποια μικρή σπηλιά στην περιοχή που ονομάζεται "Αρκουδόλακας".
Οι Τούρκοι ανακάλυψαν την Ιερή εικόνα και προσπάθησαν να την πυρπολήσουν. Όμως, ω του θαύματος! Η εικόνα απομακρύνθηκε από τη φωτιά, έπεσε μέσα στο ποτάμι που περνούσε από εκεί και στάθηκε όρθια μέσα στο νερό. Οι κάτοικοι όταν επέστρεψαν από τη φυγή, βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα και την τοποθέτησαν στη θέση της, πίσω στο Ναό. Με την πρώτη ευκαιρία συγκέντρωσαν χρήματα και έφτιαξαν το φόρεμα του Ταξιάρχου για να καλυφθούν οι φθορές από την πυρπόληση.
Μαρτυρούνται πλήθος θαυμάτων, με τη μεσιτεία του Αγίου Αρχαγγέλου, μερικά από τα οποία θα αναφέρουμε στη συνέχεια προς ωφέλεια των ευσεβών χριστιανών. Αρχή της σελίδας

αγαπημένες μου φίλες /οι
θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω την μεγάλη ιερή πανήγυρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που τελείται σήμερα και αύριο στο χωριό του συζύγου!
Θα ήταν παράλειψη επειδή περίπου τριάντα χρόνια πριν εκεί με εμπιστεύτηκε η μητέρα μου όταν έφευγα οριστικά απο το πατρικό μας!
ο δικός μας Αγιος λοιπόν, που μας προστατεύει οικογενειακώς και που μεσιτεύουμε σε κάθε δυσκολία, σημερα και άυριο έχει την τιμητική του!
θα βρείτε όλη την ιστορία του, στις πρακάτω σελίδες που θα παραθέσω και φυσικά ψαχνοντας στο διαδίκτυο. 

www.taksiarxis.gr/http://www.taksiarxis.gr/thaumata.php

http://proskynitis.blogspot.gr/2013/07/blog-post_8959.html

το blog προσκυνητής το ανακάλυψα μόλις τώρα, θα το διαβάσω κι εγω προσεκτικά.

Θα επανέλθω στο θέμα, όμως ήθελα να πω έτσι την καλημέρα μου!
να ειστε καλά!
χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν!!!!

18 σχόλια:

  1. Καλημέρα...ευχαριστούμε για τις πληροφορίες σχετικά με το πουκάμισο, δε το γνώριζα, μου αρέσει πολυ να ακούω θαυματα αγίων, θα μπορούσα να το αναδημοσιεύσω στο θρησκευτικό μου μπλοκ (ΓΑΛΗΝΗ) ; Μεγάλη η Χάρη Του..Βοήθεια μας..χρόνια πολλά στο χωριό του συζυγου και πάντα να σας προστατεύει οικογενειακώς
    το μπλοκ Προσκυνητής ειμαι πολύ καιρό αναγνώστρια του, ειναι πολύ καλό μπλοκ
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλή σου μέρα δελφινάκι μου!!!φυσικα, εν λευκώ!! όταν προκειται για δημοσιεύματα τετοιου τύπου, εχεις την άδειά μου, αν και δεν την χρειαζόσουν!
    αφού αλλωστε όλα ειναι αντιγραφές!και φαίνεται η πηγή τους!πάνω πάνω, για σήμερα!
    πολλά φιλιά! πραγματικά μεγάλη η χάρη ΤΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ, πάω τρέχοντας να το αναρτήσω , μιας και αύριο ειναι η μέρα τους ...

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  3. Αχ!!! αδέρφι μου εσύ γλυκήτατο μου πλασμα.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ θα ευχηθλω στο χωριό του συζύγου που γιρταζει αυριο.. να σας προστατευει απο καθε κανό και να εχετε την ευλογία Του..!!! βοήθεια σας να ειναι... στ λινκ που έβαλες θα τα διαβ΄ασω αυριο .. γιατι τωρα ειναι αργα κια θελω να το κανω με την ησυχία μου Αδερφούλα μου... να ειστε όλοι σας καλά ... με την αγαπη μας και τα φιλιά μας.σε εφήνω γι απόψε..!!.!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΣΟΥ, αδερφούλα μου! όλα πηγαν όμορφα, και τελειώνει κι αυτή η μερα γλυκά!
      φιλιά!!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ μεγάλη η σημερινή εορτή, Βαρβάρα μου!!! Χρόνια σας πολλά !! Βοήθειά σας να είναι πάντα ο Ταξιάρχης !!!
    Καλά να περάσετε στο πανηγύρι του χωριού! Και του χρόνου με υγεία και χαρά!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χρόνια πολλά ΜΑΡΙΆΝΝΑ ΜΟΥ! όλο τον κόσμο να ευλογεί και να προστατεύει ψηλά στους αιθέρες!αμην και του χρόνου να ειμαστε όλοι υγιείς!πολλά φιλιά και απο εμένα!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Βαρβάρα!!! Χρόνια πολλά για την εορτή του Αρχαγγέλου! Ενδιαφέροντα όλα όσα αναφέρεις στην ανάρτηση σου,δεν γνώριζα φυσικά τίποτα ..... Σου έχω γράψει κάποιες οδηγίες σχετικά με αυτά που με ρώτησες εχθές μπες και διάβασέ τις αν θέλεις αλλά για καλύτερα αποτελέσματα μπορεί τηλεφωνικώς να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.Τα γράμματα είναι μεγάλα αλλά δεν τα βρίσκω και υπερβολικά ... αυτό που πρέπει να μικρύνει είναι το φόντο όπου γράφονται να γίνει πιο στενόμακρο είναι μία άλλη διαδικασία αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε κι εγώ πρακτικά το γνωρίζω (από το πολύ σκάλισμα και ψάξιμο) Είμαι σε αναμονή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. γειά σου ΕΦΗ μου! σ΄ευχαριστώ για όσα μου γράφεις θα προσπαθήσω να διορθωθούν ,όσα μπορέσω!πολλά φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν!!! Για την ιστορία του Αγίου δεν γνώριζα ομολογώ τίποτα και έτσι χάρηκα που την διάβασα!
    Με αφοπλιστική ειλικρίνεια γράφεις ότι στο χωριό του συζύγου σε παρέδωσε η μητέρα σου , που είναι και ο Άγιος προστάτης σας !!!!!!
    Είναι γλυκό που το έγραψες και εγώ σου εύχομαι να είσαι πάντα εσύ και η οικογένειά σου κάτω από τη σκέψη του Αγίου!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ετσι δεν συμβαινει nicol μου, όταν παντρεύεται το παιδί σου; Εννοώ, με εμπιστεύτηκε στη χαρη Του. αλλα αυτο που εγραψες δεν αλλαζει! και εγω με τη σειρα μου το ίδιο θα κάνω όπου και αν ερθει η ώρα να παντρευτούν τα παιδια μου!Όλο τον κόσμο να προστατεύει! και χαίρομαι που πραγματικά έχει την αγάπη και τη λατρεία των ανθρώπων , που εκδηλώνεται ειδικά στη μνήμη ΤΟΥ!Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  7. Σ' ευχαριστούμε πολύ Βαρβάρα για το πληροφοριακό υλικό!!!! Ομολογώ πως δεν ήξερα την ιστορία της εικόνας. Είμαι χαρούμενη που την έμαθα, γιατί σήμερα το βραδάκι θα πάω και στο γλέντι του χωριού με τα χάλκινα! Και θα νιώθω καλύτερα που δε θα πάω απλώς για το γλέντι, αλλά θα ξέρω και πέντε βασικά πράγματα για τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου!!! Ευχαριστώ πολύ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εγω δεν τα γνωρίζω όλα αγαπημένη μου ΚΑΤΕΡΙΝΑ!ομως μπορεις να ψαξεις στην ιστοσελιδα του! φιλια πολλά!!!

      Διαγραφή
  8. ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ Βαρβάρα μου.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τον έχουμε......και θα το διαβασεις σε επόμενο διήγημα απο τα αγαπημένα μου γραπτά! προσεχώς!φιλια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπορεί να καθυστέρησα να μπω στο σπιτάκι σου λόγω υποχρεώσεων όμως ποτέ δεν είναι αργά να δώσω μερικές ευχές σε αγαπημένο πρόσωπο. Εύχομαι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να είναι ο φύλακας Άγγελος όλης της οικογένειάς σου και να ζήσης τόσα και άλλα τόσα χρόνια με τον άνθρωπο που τον εμπιστεύτηκε η μάνα σου πριν 30 χρόνια. Τίποτα να μη σκιάσει την ευτυχία και τη θαλπωρή του σπιτιού σου. Με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. σ ευχαριστώ πολύ Γιουλα μου! τον ανθρωπο τον διαξεξα εγω, η μητερα στον ΑΓΙΟ προσευχηθηκε για μενα, για μας!φιλια πολλά πολλά!!! αμην να προστατευουν οι ΑΓΙΟΙ και τα δικα μας παιδια, μαζι με όλου του κόσμου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή